BallinaKosovë

Përsëri po ndodh “Ngrohja e Papritur e Stratosferës”! Marsi duket premtues për dimër të fortë

Vorbulla Polare ka kaluar një ngjarje madhore të Ngrohjes së Papritur të Stratosferës (SSW) me erërat zonale që kthehen mbrapsht.

Kur stratosfera ngrohet, temperaturat mbi Arktik rriten dhe aktualisht janë rritur mbi 1°C. Kjo mund të mos tingëllojë e ngrohtë, por për ta vënë atë në perspektivë, kjo është mbi 50°C mbi temperaturën e saj normale!

Erërat në stratosferë tani po kthehen prapa pas shenjave të dobësimit, nga perëndimi në atë lindje, duke çuar në një zhvendosje të Vorbullës Polare.

Kur ndodh kjo ngjarje, ajo ose mund të shkaktojë një zhvendosje (të pritshme) ose ndarje. Edhe pse edhe pas një zhvendosjeje, një ndarje është ende e mundur në ditët vijuese të këtij muaji.

Pasojat e kësaj janë ajri i ftohtë që derdhet drejt jugut dhe prodhon një shpërthim të ftohtë në të gjithë Evropën veriore. Megjithatë, ne nuk presim të shohim rezultate të kësaj deri në fillim të Marsit. Pjesa e mbetur e Shkurtit aktualisht duket se do të vazhdojë vendosjen e saj të butë.

Për më shumë detaje rreth kësaj ngjarje lexo KËTU në artikullin e postuar më 1 Shkurt, 2023!

Profili normal i temperaturës së atmosferës.

Shpesh ka një vonesë prej disa javësh pas një ngjarje të Ngrohjes së Papritur të Stratosferës që ajri i ftohtë të përhapet dhe të ndikojë në sistemin tonë të motit në troposferë.

Një ngjarje e tillë ndodh mesatarisht çdo 2-3 vjet, jo çdo ngjarje është e njëjtë dhe varet shumë nga moti para-ekzistues në lojë. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!