BallinaKuriozitete

Vrima e shtresës së ozonit që dikur ishte më e madhe se Antarktida është mbyllur përfundimisht

Vrima e ozonit në Antarktidë e vitit 2021 ishte një nga më të mëdhatë dhe jetëgjata që nga viti 1979.

Shkencëtarët nga Shërbimi i Monitorimit të Atmosferës së Kopernikut (CAMS) po e mbyllin vitin 2021 me një njoftim që ia vlen të festohet: vrima e ozonit në Antarktidë e vitit 2021 është mbyllur përfundimisht.

Kjo vrimë e ozonit ishte dikur më e madhe se Antarktida dhe arriti madhësinë e saj maksimale më 7 tetor. Është i 13-ti më i madhi që nga viti 1979 dhe mbylli më vonë se 95 për qind të të gjitha vrimave të ozonit që janë gjurmuar që nga viti 1979, një vit pas nënshkrimit të Protokollit të Montrealit.

Vrima e ozonit mbi Antarktidë në kulmin e saj më 7 tetor 2021. (NASA Ozone Watch)

Protokolli i Montrealit përmendet shpesh si një nga iniciativat më të suksesshme politike që synojnë mbrojtjen e mjedisit. Marrëveshja, e cila është nënshkruar nga 197 vende, rregullon prodhimin dhe përdorimin e dhjetëra kimikateve të krijuara nga njeriu që janë substanca që shkatërrojnë ozonin (ODS) dhe ndalon kimikatet veçanërisht të dëmshme të quajtura klorofluorokarbure (CFC).

CFC-të ishin gazra të përdorur në frigoriferë dhe spërkatje me aerosol në vitet 1960 dhe 70 përpara se shkencëtarët të zbulonin se ato ishin të lidhura me një rajon hollues në shtresën e ozonit mbi Antarktidë.

Një shtresë e hollë e ozonit lejon që më shumë rreze UV ​​nga Dielli të rrjedhin nëpër stratosferën e Tokës, gjë që mund të jetë një rrezik i rrezikshëm për shëndetin e njeriut. OKB vlerëson se Protokolli i Montrealit ka parandaluar miliona raste të tjera të melanomës, kancereve të tjera dhe kataraktave të syrit.

Shkencëtarët vlerësojnë se shtresa e ozonit mund të rimëkëmbet nga mesi i shekullit, por ka ende zona në shtresën e ozonit që po hollohen dhe vrima që kanë luftuar për t’u mbyllur. Megjithatë, shkencëtarët kanë deklaruar se disa kushte dhe modele brenda atmosferës së Tokës kanë kontribuar në disa rajone dhe vrima më të holla në shtresën e ozonit, siç është ajo që së fundmi u mbyll mbi Antarktidë.

“Kjo ishte një vrimë e madhe e ozonit për shkak të kushteve stratosferike më të ftohta se mesatarja e vitit 2021, dhe pa një Protokoll të Montrealit, do të kishte qenë shumë më e madhe,” tha Paul Newman, kryeshkencëtari për shkencat e Tokës në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore të NASA-s Goddard, në një artikull. publikuar nga NASA.

Shumë vrima të ozonit në vitet 1990 dhe në fillim të viteve 2000 ishin dukshëm më të mëdha se vrima e ozonit e vitit 2021 për sa i përket sipërfaqes mesatare të vrimave të ozonit nga fillimi i Shtatorit deri në mes të Tetorit. (Observatori i Tokës i NASA-s / Joshua Stevens)

Hemisfera Jugore përjetoi një dimër jashtëzakonisht të ftohtë, me Antarktidën që pa një temperaturë mesatare rekord prej -60.9°C nga prilli deri në shtator dhe erëra të forta të vazhdueshme në stratosferë, të cilat çuan në një vrimë ozoni të thellë dhe më të madhe se mesatarja.

NASA deklaroi se edhe pse vrima e ozonit në Antarktidë e vitit 2021 ishte më e madhe se mesatarja, ajo ishte “thelbësisht më e vogël” se ato të regjistruara në fund të viteve 1990 dhe në fillim të viteve 2000.

“Nëse nivelet e klorit atmosferik nga CFC-të do të ishin aq të larta sot sa ishin në fillim të viteve 2000, vrima e ozonit të këtij viti do të ishte më e madhe me rreth 1.5 milionë milje katrorë (rreth katër milionë kilometra katrorë) në të njëjtat kushte klimatike”, tha NASA. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!