BallinaBotë

Uragani vdekjeprurës Ida tërhiqet nga lista e emrave të uraganëve

Ida do t’i bashkohet radhëve të emrave të stuhive në pension pasi uragani i kategorisë 4 mori dhjetëra jetë dhe shkaktoi shkatërrim të gjerë në të gjithë vendin, edhe kur u dobësua në një stuhi shiu tropikale, vendosi të Mërkurën Komiteti i Uraganeve të Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO).

Paneli ruan listat rrotulluese të emrave që përdoren në çdo pellg të ciklonit tropikal, duke ndryshuar listën vetëm për të hequr një emër në rastin e një stuhie veçanërisht vdekjeprurëse ose të kushtueshme. Uragani Ida i përmbushi kriteret dyfish.

Me një trajektore katastrofike që përshkoi qindra kilometra nga Louisiana përmes New Jersey, 91 vdekje u shkaktuan nga Uragani Ida në fund të Gushtit 2021, zbuluan Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Në Prill 2022, Ida u rendit stuhia e pestë më e kushtueshme në rekord me 76.5 miliardë dollarë, sipas Qendrave Kombëtare të NOAA për Informacionin Mjedisor (NCEI) dhe Qendrës Kombëtare të Uraganeve.

Uragani Katrina, i cili goditi New Orleans 16 vjet më parë, mbetet stuhia më e kushtueshme në rekord me 180 miliardë dollarë, me koston e rregulluar nga CPI për vitin 2022. Pasohet nga Uragani Harvey (143.8 miliardë dollarë në 2017), Uragani Maria (103.5 miliardë dollarë në 2017) dhe Uragani Sandy (80 miliardë dollarë në 2012). Uragani më i kushtueshëm në pellgun e Atlantikut që nuk e ka lënë emrin e tij në pension ishte Uragani Sally në 2020 me 7.9 miliardë dollarë, i cili renditet i 32-ti në listë.

Ida është emri i 94-të i stuhisë në pension dhe emri i 12-të me germën “I” që del në pension që nga viti 1954, duke e forcuar më tej atë si germën më të pensionuar. Vetëm stuhitë me emrin “C” dhe “F” i afrohen sfidës së numrit të stuhive me emrin “I” në pension, të dyja të lidhura me nëntë, sipas të dhënave të përpiluara nga Brian McNoldy, një bashkëpunëtor i lartë kërkimor në Shkollën Rosenstiel të Shkencave Detare dhe Atmosferike të Universitetit në Miami.

“Ne kishim më shumë uragane të kategorisë 4 dhe 5 të cilët preken tokën në SHBA nga viti 2017 në 2021 sesa nga viti 1963 në 2016. Uraganëve nuk u interesojnë për kufijtë ndërkombëtarë. Ne duhet të jemi të përgatitur.” /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!