BallinaBotë

Stina e parë e eklipsit të vitit 2022 po fillon me 2 eklipse

Jemi gati në stinën e parë të eklipsit të vitit 2022

Kemi një eklips të pjesshëm diellor më 30 Prill 2022 dhe një eklips total hënor natën e 15-16 Majit, i cili do të jetë i dukshëm edhe nga vendi ynë. Kjo periudhë kohore do të quhet stinë e eklipsit.

Çfarë është stina e eklipsit? Është një periudhë e përafërt 35-ditore gjatë së cilës është e pashmangshme që të ndodhin të paktën dy (dhe ndoshta tre) eklipse. Në mënyrë tipike, ka dy eklipse në një sezon eklipsi, dhe dy stinë eklipse në një vit kalendarik, që përkthehet në katër eklipse në vit. Stinat e eklipsit përsëriten në cikle prej 173.3 ditësh.

Pse nuk mund të shohim kaq shumë eklipse? Për eklipset hënore, hëna duhet të jetë mbi horizont në mënyrë që të mund të shohim një eklips hënor. Me fjalë të tjera, duhet të jetë natë, ose afër natës, dhe kjo mund të mos jetë gjithmonë si shkak gjatë eklipsit. Eklipset diellore janë edhe më të vështira për t’u kapur. Një eklips i plotë diellor mund të shihet vetëm nga një trajektore e ngushtë përgjatë sipërfaqes së Tokës. Eklipsi i pjesshëm diellor shoqërues mund të shihet vetëm në zonat përreth trajektorës.

Gjatë këtij eklipsi të ardhshëm diellor, koni i hijes së errët të hënës, nga ku mund të shihet një eklips total, do të humbasë plotësisht Tokën, duke kaluar afërsisht 1200 kilometra nën Polin e Jugut.

Por hija e jashtme e hënës, ose gjysmëhija, do të gërvisht një pjesë të hemisferës jugore, duke rezultuar në një eklips të pjesshëm që do të jetë i dukshëm afër perëndimit të diellit në një zonë të Paqësorit Jugor dhe Oqeanit Jugor, si dhe në pjesët jugore dhe perëndimore të Amerikës së Jugut, duke përfshirë Kilin, Argjentinën, Uruguain, Perun jugore, Bolivinë jugore, Paraguajin perëndimor dhe një pjesë të vogël të Brazilit. /MeteoKosova/

Ky animacion i NASA-s tregon rrugën e dukshmërisë së eklipsit të pjesshëm diellor të 30 prillit 2022 mbi Oqeanin Paqësor jugor, Antarktidën dhe pjesë të Amerikës së Jugut. (Burimi: NASA/A.T. Sinclair)

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!