BallinaKuriozitete

Toka po rrotullohet më SHPEJTË tani se sa ishte 50 vjet më parë

Planeti ynë Tokë mund të rrotullohet më shpejt se sa 50 vite më parë!

Shkencëtarët besojnë se çdo ditë është më e shkurtër se 24 orë për shkak të ndryshimit të shpejtësisë së rrotullimit të tokës, e cila është rritur gjatë 5 dekadave të fundit.

Daily Mail raportoi se që nga viti 2020, çdo ditë po merr më pak se 24 orë. Në fakt, tregu i 19 Korrikut, 2020 është dita më e shkurtër që nga fillimi i mbledhjes së të dhënave nga shkencëtarët në vitet 1960.

19 Korriku, 2020 ishte 1.4602 milisekonda më i shkurtër se 24 orët e rregullta. Kjo është në kundërshtim të drejtpërdrejtë me rekordet e mëparshme, sipas të cilave planetit i’u deshën më shumë se 24 orë për të përfunduar një rrotullim.

Në Korrik të vitit 2020, Shërbimi Ndërkombëtar i Sistemeve të Rrotullimit dhe Referencës së Tokës (IERS) kishte njoftuar se asnjë “sekond i kapërcyer” nuk do të shtohej në matjen zyrtare të kohës në botë në Dhjetor të vitit 2020.

Sekondat e brishtë i referohen rregullimit të kohës, të ngjashme me vitet e brishta. Sipas IERS, sekondat e brishtë janë shtuar në 27 ditë që nga vitet 1970. Shtimi më i fundit i sekondës së brishtë ndodhi më 31 Dhjetor, 2016.

Dhe sekondat e brishtë shtohen ose në ditën e fundit të Qershorit ose Dhjetorit. Kjo nënkupton që data e ardhshme e mundshme për një sekondë të brishtë është 20 Qershor 2021.

Një studim i vitit 2015 parashtroi se ky ndryshim në rrotullimin e Tokës mund të jetë për shkak të ngrohjes globale. Botuar në Science Advances, ajo pretendoi se shkrirja e akullnajave është pjesërisht përgjegjëse që planeti të rrotullohet më shpejt rreth boshtit të tij.

Shkencëtarët pohojnë se mesatarisht ditët janë rreth 0.5 sekonda më të shkurtra se 24 orë. Shkencëtarët në mbarë botën po shqyrtojnë nëse do të fshijnë një sekondë nga koha. I quajtur një “sekondë e kapërcyer negativ”, do të bëhej për të llogaritur ndryshimin dhe për të mbajtur kalimin e kohës në sinkronizim me rrotullimin e Tokës.

Mbajtja e kohës atomike në sinkronizim me kohën diellore është e rëndësishme për të mbajtur satelitët dhe pajisjet e tjera të komunikimit të sinkronizuara. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!