BallinaBotë

Stuhia e ashpër: Mbi 400 mijë shkarkesa elektrike goditën Francën dhe Gjermaninë

Ka imazhe që flasin vetë dhe që na tregojnë shumë qartë se si priret të sillet atmosfera kur akumulon një sasi të madhe energjie në formën e temperaturave shumë të larta.

Për dinamikën e motit, në fakt, “nxehtë” është e barabartë me të thënë “karburant”, domethënë benzina që mund të përdoret për të formuar retë e stuhisë nëse ka një fitil gati për të ndezur procesin.

Kjo siguresë është paqëndrueshmëria e kolonës troposferike, një situatë që ndodh kur ajri më i freskët ndërvepron me ajrin e ngrohtë dhe për këtë arsye përgatit kushtet optimale në mënyrë që ajo energji të shndërrohet në stuhi, madje edhe stuhi të konsiderueshme breshëri dhe erëra të furishme.

Të Premten, 20 Maj, ky lloj evolucioni ekstrem ka prekur veçanërisht Francën dhe Gjermaninë, ku janë regjistruar mbi 400,000 shkarkesa elektrike.

Këto zona në fakt u gjetën në kufirin midis ngjitjes së ajrit subtropikal (shigjeta e kuqe), e cila solli temperaturat maksimale prej 38-41°C në jug të Spanjës dhe rrymave më të ftohta dhe të paqëndrueshme me origjinë Atlantike (shigjeta blu), të cilat në vend të kësaj kanë sjellë temperatura maksimale prej 15-17°C në Ishujt Britanikë.

Në atë brez të ngushtë toke, atmosfera kërkonte ekuilibrin midis dy situatave termike diametralisht të kundërta, rreth 20°C larg njëra-tjetrës. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!