BallinaKosovë

Hëna mund të bëhet më e nxehtë dhe më e ftohtë se kudo në Tokë

Toka është një planet i madh me disa temperatura mjaft ekstreme. Temperatura më e lartë e regjistruar ndonjëherë në Tokë ishte 56.7°C në vitin 1913 në Furnace Creek, Kaliforni, ndërsa temperatura më e ulët e regjistruar prej -89.2°C, u shënua në vitin 1983 në Vostok, Antarktikë. Ndërsa këto temperatura janë ekstreme për jetën në Tokë, ato nuk janë asgjë në krahasim me luhatjet e egra të temperaturës që gjenden në pjesë të tjera të hapësirës. Hëna e Tokës ka temperatura më të nxehta dhe më të ftohta se planeti.

Ana e hënës përballë diellit mund të bëhet jashtëzakonisht e nxehtë, rreth 100°C. Por gjatë natës, temperaturat mund të bien në -173°C. Por çfarë bën që temperaturat e hënës gjatë ditës dhe natës të jenë kaq të ndryshme? Përgjigja qëndron në mungesën e atmosferës, e cila e pengon atë të rregullojë temperaturën e sipërfaqes.

Hëna nuk ka një atmosferë për të ngecur në nxehtësi

Ndryshe nga Toka, Hëna nuk ka atmosferë. Në Tokë, atmosfera i jep jetë planetit për të marrë frymë, por gjithashtu ndihmon në kapjen e nxehtësisë nga dielli. Mënyra se si funksionon atmosfera e Tokës është e ngjashme me një serë ose një batanije, e cila ngec në nxehtësinë e diellit për t’i mbajtur gjërat të mos ftohen shumë. Nëse Toka nuk do të kishte atmosferën e saj mbrojtëse, temperaturat e natës do të ishin aq të ftohta sa planeti nuk do të ishte në gjendje të mbante jetën.

Nëse një atmosferë bllokon shumë nxehtësi, kjo gjithashtu mund të ketë efekte negative, të tilla si shkaktimi i rritjes së tepërt të temperaturës globale. Ky fenomen, i njohur si efekti serë, ndodh kur atmosfera është shumë e trashë dhe ka shumë dioksid karboni. Atmosfera e Venerës është një shembull i një efekti serë të arratisur, ku atmosfera ka bërë që planeti të nxehet shumë, duke rezultuar në temperatura globale prej rreth 482°C. Këshilli i Mbrojtjes së Burimeve Natyrore paralajmëron se Toka mund të shkojë drejt një rruge të ngjashme nëse njerëzit vazhdojnë të krijojnë shumë emetime të dioksidit të karbonit dhe gazeve të tjera serrë.

Atmosfera e Tokës mbron jetën në shumë mënyra

Përveç mbajtjes së ngrohtë të planetit, atmosfera e Tokës ka disa mënyra të tjera se si funksionon për të mbajtur jetën. Së pari, atmosfera përmban kimikate të rëndësishme si oksigjeni, që lejojnë format e jetës të marrin frymë. Së dyti, atmosfera ndihmon në mbrojtjen e Tokës nga rrezet e fuqishme, të dëmshme UV. Këto rreze UV emetohen nga dielli dhe mund të shkaktojnë dëmtim të lëkurës me ekspozim të tepërt, por atmosfera ndihmon në zbutjen e këtyre efekteve.

Në hënë, mungesa e atmosferës nuk do të thotë vetëm temperatura ekstreme. Përderisa atmosfera e Tokës ndihmon në mbrojtjen e jetës në sipërfaqen e saj, tek hëna është e kundërta. Nuk ka ajër për të marrë frymë dhe nuk ka mbrojtje nga rrezet UV të diellit. Kjo e bën të pamundur të jetohet në Hënë pa ndonjë lloj kostumi ose habitati mbrojtës. Mungesa e mbrojtjes nga rrezet UV është veçanërisht e dëmshme, pasi ekspozimi afatgjatë në sasi kaq të larta mund të çojë në kancer dhe probleme të tjera shëndetësore. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!