BallinaRajon

Parashikimi nga AccuWeather për stinën e Verës 2022

Moti i nxehtë do të mbizotërojë sërish në pjesën më të madhe të Evropës pas verës më të nxehtë të kontinentit të regjistruar në vitin 2021.

Vera po afrohet me shpejtësi dhe shumë njerëz në të gjithë Evropën mund të përballen me një verë tjetër që rivalizon nxehtësinë rekord të përjetuar në vitin 2021, por moti i ngrohtë është vetëm një pjesë e historisë së sistemit të motit në të gjithë kontinentin në muajt e ardhshëm.

Ekipi i AccuWeather për parashikime afatgjate ka analizuar modelet e motit në mbarë globin për të bashkuar atë që do të shpaloset në të gjithë Evropën në javët dhe muajt në vijim. Meteorologët e lartë Tyler Roys dhe Alan Reppert besojnë se kjo verë mund të jetë më e nxehtë se normalja për pjesën më të madhe të kontinentit.

Roys tha se një zonë e presionit të lartë, e cila promovon mot të thatë dhe të ngrohtë, do të jetë “një lojtar i madh” në sistemin e motit në Evropë gjatë gjithë muajve të verës.

Vera arrinë zyrtarisht të Martën, më 21 Qershor, në Hemisferën Veriore. Megjithatë, të eturit për ardhjen e sezonit të ri mund të preferojnë ta festojnë ardhjen e verës më 1 Qershor, që shënon ditën e parë të verës meteorologjike.

Nxehtësia e përhapur mund të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë te miliona evropianë në formën e kostove më të larta të ftohjes. “Energjia, në përgjithësi, mund të jetë një shqetësim këtë verë,” tha Roys, “veçanërisht nga Ballkani deri në Francë dhe Gjermani.”

Stuhitë do të thyejnë të nxehtin e verës në Ballkan

Nxehtësia rekorde sfiduese do të jetë një nga faktorët më të mëdhenj të motit të verës në të gjithë Evropën Jugore, por gjysma e dytë e stinës mund të jetë disi ndryshe në të gjithë Gadishullin Ballkanik në krahasim me Gadishullin Iberik.

“Do të ketë periudha ku do të ketë nxehtësi që mund të jetë intensive nganjëherë,” tha Roys. “Dhe atëherë kur kjo nuk po ndodh, do të ketë [shans] për stuhi.”

Ngjashëm me verën e kaluar, qytetet në të gjithë Ballkanin mund të presin më shumë ditë në ose mbi 32°C këtë vit në krahasim me mesataren afatgjate.

Në vitin 2021, Bukureshti, raportoi 35 ditë në të cilat temperatura ishte në ose mbi 32°C, më e lartë se mesatarja prej 24 ditësh. Në mënyrë të ngjashme, Athina, regjistroi 67 ditë me një temperaturë prej të paktën 32°C, shumë mbi mesataren prej 46 ditësh.

Këtë vit, meteorologët e AccuWeather parashikojnë se temperatura do të arrijë 32°C midis 31 dhe 38 herë në Bukuresht dhe midis 55 dhe 63 herë në Athinë.

Periudha e nxehtë do të shoqërohet me shqetësime për thatësirën, megjithëse perspektiva e thatësirës në të gjithë këtë rajon të Evropës është pak më e mirë në krahasim me vitin 2021.

“Vitin e kaluar, kishte shqetësime për mungesën e ujit të mjaftueshëm,” tha Reppert. “Rezervuarët janë ndoshta pak më të mirë se sa ishin vitin e kaluar [në këtë kohë].”

Këtë vit, gjysma e dytë e verës ka të ngjarë të sjellë shanse për stuhi më të shpeshta sesa në gjysmën e parë të verës. Megjithatë, stuhitë nuk do të jenë mjaft të përhapura për t’i dhënë fund thatësirës.

Stuhitë do të jenë një thikë me dy tehe. Përderisa reshjet do të ndihmojnë në lehtësimin e disa shqetësimeve të thatësirës në të gjithë Ballkanin, ato do të sjellin rrezikun e motit të rëndë, duke përfshirë stuhitë që mund të dëmtojnë të korrat e grurit dhe misrit në të gjithë rajonin. Roys paralajmëroi gjithashtu se moti i verës mund ta bëjë më sfidues rritjen e kulturave bimore. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!