Botë

Studimi: Superciklonet masive mund të lënë miliona njerëz të prekshëm ndaj përmbytjeve ekstreme

“Superciklone” të mëdha mund të lënë miliona njerëz të tjerë të cenueshëm ndaj përmbytjeve ekstreme në të ardhmen, paralajmëron një studim i ri.

Shkencëtarët thonë se superciklonet – lloji më intensiv i stuhisë tropikale – ka të ngjarë të kenë një ndikim shkatërrues në Azinë Jugore ndërsa klima ngrohet.

Emetimet e gazeve serrë duhet të pakësohen shumë shpejt nëse duam të shmangen ndikimet shkatërruese, paralajmërojnë studiuesit.

Për studimin, hulumtuesit në Universitetin e Bristolit shikuan ndikimin e Super Ciklonit Amphan, i cili goditi Bangladeshin dhe Indinë Lindore në vitin 2020, dhe përdorën modele për të bërë parashikime se cilat do të kishin qenë ndikimet e stuhisë vdekjeprurëse në nivele të ndryshme të ngrohjes.

Nëse emetimet e karbonit vazhdojnë të rriten aq shpejt sa janë tani, më shumë se dy herë e gjysmë më shumë njerëz në Indi do të përjetonin përmbytje prej më shumë se një metër nëse i njëjti ciklon do të godiste në një botë më të ngrohtë.

Në Bangladesh, numri i njerëzve të ekspozuar ndaj rrezikut nga përmbytjet pritet të rritet me 60 deri në 70 për qind.

Megjithatë, ky parashikim ndikon në emigracionin që pritet të ndodhë me ngrohjen e vendit shumë të ulët.

Nëse temperaturat globale rriten me dy për qind mbi nivelet para-industriale, një objektiv i vendosur nga Marrëveshja e Parisit e vitit 2015, midis 50 dhe 80 për qind më shumë indianë do të ekspozohen ndaj përmbytjeve sesa tani.

Bangladeshët nuk do të jenë në rrezik më të madh nëse objektivi arrihet.

Autori kryesor i studimit, Profesor Dann Mitchell tha: “Azia e Jugut është një nga rajonet më të ndjeshme ndaj klimës në botë, me super ciklonet që shkaktojnë dhjetëra deri në qindra mijëra vdekje në raste historike.”

“Në mënyrë krahasuese, shumë pak hulumtime të ndikimit klimatik janë bërë në Azinë Jugore, pavarësisht se Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike e ka theksuar atë si një rajon kaq kritik.

“Ky studim, në bashkëpunim me shkencëtarët vendas, ofron informacionin shumë të nevojshëm për ndikimin e klimës në një nga rajonet më të cenueshme në botë.

“Ai paraqet një provë kritike në mbështetje të zvogëlimit të emetimeve tona të gazeve serrë për të arritur qëllimet e klimës së Marrëveshjes së Parisit, ku linjat e tjera të provave shpesh fokusohen në vendet me të ardhura të larta ku ndikimet janë më të ulëta dhe përshtatja është më e lehtë e arritshme. ”

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!