BallinaBotëKosovë

Parashikime të reja: 2 skenarë të mundshëm për situatën e verës 2022

Kjo përmbledhje e verës synon të ofrojë një vlerësim të përgjithshëm dhe tablo mesatare të verës së ardhshme, ku vera përcaktohet si periudha Qershor-Gusht (verë kalendarike). Skenari 1 është skenari kryesor dhe skenari 2 është një skenar dytësor. Hartat tregojnë vetëm një pamje të përgjithshme statike, ndërsa moti në realitet është shumë dinamik dhe ndryshon. Megjithatë, tabloja e vlerës mesatare tregon nëse një lloj i caktuar i motit dhe pasojat e tij bëhen më dominues se të tjerët.

Skenari 1

Rrymat rrjedhëse të motit në shkallë të gjerë mbi Evropë dhe zonën përreth (Jet Stream) duket se karakterizohet nga moti përgjithësisht me presion të ulët mbi Atlantikun e Veriut, veçanërisht mbi Islandën dhe Grenlandën lindore, por ndonjëherë edhe në të gjithë Skandinavinë. Në të njëjtën kohë, presioni i lartë i Azores pritet të shtrihet edhe në Evropën Perëndimore, dhe në terma afatgjatë, presioni i lartë do të formohet në raunde edhe mbi Evropën Lindore dhe Verilindore. Në mënyrë tipike, rryma rrjedhëse shpesh merr një rrugë relativisht veriore. Sistemi i motit në imazh mund të prishet relativisht shpesh, por megjithatë pritet të jetë mjaft dominues sa për të lënë përshtypje.

Vlerësimi i ndikimit për skenarin 1. Fushat e gjelbërta në të kuqe tregojnë një kombinim të shpërndarjes së pritshme të masës së ajrit dhe devijimeve të pritura nga vlera normale, por pa klasifikim të veçantë. Fushat e gjelbërta tregojnë zona me më shumë shi se normalja.

Evropa Qendrore, Ballkani dhe Italia

Evropa Qendrore, si dhe Ballkani dhe Italia gjithashtu duket se kanë mot kryesisht të ngrohtë në rendin e zakonshëm, por edhe këtu ndonjëherë mund të bëhet shumë nxehtë. Megjithatë, kjo zonë duket se ka një probabilitet pak më të lartë për reshje shiu dhe shkarkesa elektrike të paktën më shumë se normalja, gjë që ndikon në imazhin mesatar të motit në zonë në tërësi. Megjithatë, Greqia duket se po përjeton mot kryesisht të thatë. Ngjarjet ekstreme të motit me shumë reshje janë në parim të pamundur të parashikohen në këto kushte, por sigurisht që mund të ndodhin.

Skenari 2

Ky është një skenar alternativ që ekziston për të nxjerrë në pah pasiguritë në pasqyrën e përgjithshme që janë më konkrete. Skenari 2 preferohet të mos jetë e kundërta e skenarit 1 dhe nuk është në këtë rast.

Në këtë skenar, ne kemi një rrugë më aktive me presion të ulët mbi Skandinavinë veriore, ndërsa Skandinavia jugore, Ishujt Britanikë dhe Evropa Qendrore bëhen më të presionit të lartë. Në Evropën Jugore është jashtëzakonisht e paqëndrueshme dhe me presion të ulët.

Vlerësimi i ndikimit për skenarin 2. Fushat e gjelberta në të kuqe tregojnë një kombinim të shpërndarjes së pritshme të masës së ajrit dhe devijimeve të pritura nga vlera normale, por pa klasifikim të veçantë. Fushat e gjelbërta me vija tregojnë zona me më shumë shi se normalja.

Dallimet në krahasim me skenarin 1

Dallimet kryesore nëse vera supozohet të ketë një zhvillim të ngjashëm me skenarin 2 janë të kufizuara në zona të caktuara. Skandinavia veriore, për shembull, do të kishte një verë shumë më të freskët, por jo domosdoshmërisht më të lagësht. Rreth Mesdheut do të ketë më shumë reshje shiu dhe bubullima në një zonë mjaft të përhapur dhe gjithashtu më të freskët se normalja. Në të njëjtën kohë, nuk do të ketë dallime kaq të mëdha në të gjithë Suedinë jugore, përveçse rrit probabilitetin e një vere kryesisht të thatë. Në Norvegjinë jugore dhe jugperëndimore, ndryshimi bëhet më i qartë, siç bëjnë Ishujt Britanikë dhe ndoshta edhe Danimarka, e cila ka mot dukshëm më të qëndrueshëm dhe më të thatë sesa tregon skenari 1, ndoshta edhe më i ngrohtë.

Pra, si përfundim në të dyja skenarët parashihet që vera të jetë më shumë me të reshura në vendin tonë, por duke mos përjashtuar edhe periudhat e caktuara të motit me diell dhe të nxehta. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!