BallinaBotë

NOAA: Anomalitë dhe ngjarjet e rëndësishme klimatike të zgjedhura për muajin Mars 2022

Qendrat Kombëtare për Informacionin Mjedisor të NOAA llogarit anomalinë e temperaturës globale çdo muaj bazuar në të dhënat paraprake të krijuara nga grupet e të dhënave autoritative të vëzhgimeve të temperaturës nga e gjithë bota.

Të dhënat kryesore, versioni 5 NOAAGlobalTemp, i përditësuar në mesin e vitit 2019, përdor koleksione gjithëpërfshirëse të të dhënave të rritjes së mbulimit të zonës globale si mbi sipërfaqet tokësore ashtu edhe ato të oqeanit.

Më poshtë i gjeni ngjarjet që karakterizuan muajin Mars globalisht:

Temperatura mesatare globale

Temperatura mesatare e sipërfaqes globale për muajin Mars, 2022 ishte e 5-ta më e larta për Mars në të dhënat globale të klimës NOAA që datojnë nga viti 1880.

Shtrirja e akullit të detit Arktik
Zona e akullit të detit Arktik në Mars 2022, u gjet me 5.4% nën mesataren përkatëse për periudhën 1981-2010 dhe ishte zona e 9-të më e vogël për muajin Mars.

Evropë
Marsi i vitit 2022 ishte më i thatë se mesatarja në pjesën më të madhe të Evropës, me përjashtim të Gadishullit Iberik, ku kushtet ishin më të lagështa se mesatarja. Në të gjithë Spanjën, reshjet ishin dy herë më të larta se mesatarja e Marsit.

Azia
Temperaturat rekord të Marsit u regjistruan në pjesën më të madhe të Azisë jugore. Mesatarisht, Azia pati Marsin e nëntë më të ngrohtë në histori.

Amerika e Veriut
Përderisa temperaturat e Marsit ishin më të larta se mesatarja në pjesën më të madhe të kontinentit, disa pjesë qëndrore të Amerikës së Veriut ishin pak më të ftohta se mesatarja.

SHBA
Shumë stuhi të ashpërta shkaktuan tornado të forta dhe shkatërruese gjatë muajit Mars.

Amerika Jugore
Edhe pse Marsi ishte më i ngrohtë se normalja, devijimi i temperaturës për Mars 2022 për Amerikën e Jugut ishte më i vogli që nga Marsi 2014.

Afrika
Afrika kishte një Mars më të ngrohtë se mesatarja. Megjithatë, ka pasur devijimin më të vogël të temperaturës në Mars që nga Marsi i vitit 2015.

Australia
Australia kishte Marsin e pestë më të ngrohtë në rekord.

Zelanda e Re
Marsi i vitit 2022 ishte Marsi i tetë më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë në Zelandën e Re.

Antarktika
Temperatura jashtëzakonisht të larta u regjistruan në pjesë të Antarktikës në mes të Marsit, me disa vende që regjistruan rekorde të reja të temperaturës në Mars.

Aktiviteti ciklonik global
Marsi 2022 kishte aktivitet global të ciklonit mbi mesataren me gjithsej nëntë stuhi tropikale të emërtuara.

Cikloni “Gombe”
Cikloni tropikal Gombe ishte i barabartë me një stuhi të Kategorisë 3 Saffir-Simpson kur goditi veriun e Mozambikut më 11 Mars, 2022. Cikloni u shoqërua nga erëra katastrofike dhe reshje të mëdha shiu në rajon.

Shtrirja e akullit të detit Antarktik
Mbulesa e akullit të Antarktikës për muajin Mars 2022 ishte pothuajse në një nivel rekord të ulët, në 30% nën mesataren. Vetëm në Mars të vitit 2017 është regjistruar një sipërfaqe më e vogël në muajin Mars. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!