BallinaBotë

Ishte Marsi i 5-të më i ngrohtë i regjistruar, sipas Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike të Copernicus/ECMWF

Temperatura mesatare globale për muajin Mars 2022 ishte rreth 0.4ºC më e lartë se mesatarja e vitit 1991-2020 për muajin Mars, gjë që e bën atë të pestin më të ngrohtë në rekord. Evropa në tërësi ishte rreth 0.4ºC më e ftohtë se mesatarja për muajin Mars 2022, e cila është e treta më e ftohtë në 10 vitet e fundit. Kishte një kontrast në anomalitë e temperaturës në të gjithë Evropën, me kushte më të ngrohta se mesatarja në veri dhe kushte më të ftohta se mesatarja në jug; këto kushte me mot të ftohtë u shtrinë në Afrikën e Veriut dhe në të gjithë Rusinë.

Anomali e temperaturës së ajrit sipërfaqësor për Marsin 2022 në raport me mesataren e Marsit për periudhën e vitit 1991-2020. Burimi i të dhënave: ERA5 dhe Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike Copernicus/ECMWF.

Në Mars 2022, pati një gamë të madhe anomalish të temperaturës në të gjithë Evropën. Kushtet më të ngrohta se mesatarja u gjetën në Evropën veriore, ku temperaturat më të ngrohta ndodhën në Norvegjinë veriore. E kundërta e kësaj, kushtet më të ftohta se mesatarja u përjetuan në Evropën Jugore. Në veçanti, Greqia dhe Turqia kishin anomalitë më të ftohta.

Anomalia e ftohtë në Evropën Juglindore u shtri në Afrikën Veriore, në të gjithë Lindjen e Mesme dhe Kaukaz dhe në Rusi. Kushtet më të ftohta se mesatarja u gjetën gjithashtu në Afrikën veriperëndimore dhe jugore, në një zonë të gjerë të Amerikës së Jugut, në Malet Shkëmbore të Shteteve të Bashkuara dhe në Kanadanë qendrore. Një linjë interesante e lakuar e anomalive pak më të ftohta se mesatarja në Australinë perëndimore që lidhet me kalimin e ciklonit tropikal Anika.

Temperaturat më të larta se zakonisht ndodhën në një rajon nga Irani në të gjithë Indinë dhe në Kinë. Veçanërisht, India pati marsin e saj më të ngrohtë në të dhënat që shtrihen 122 vjet më parë. Kushtet më të ngrohta se mesatarja u panë gjithashtu në Rusinë verilindore, Antarktidën lindore, Arktik, Australinë veriore, Afrikën qendrore, përgjatë bregut të Paqësorit të Amerikës së Veriut dhe në Shtetet e Bashkuara lindore.

Temperaturat e ajrit ndryshonin mbi Oqeanin Atlantik, përveç një rajoni më të ngrohtë se mesatarja në lindje të Shteteve të Bashkuara dhe një zone më të ftohtë se mesatarja në Detin Labrador dhe në jug të Grenlandës. Kushtet ishin të përziera në të gjithë Oqeanin Paqësor, me temperatura mbi mesataren kryesisht mbi gjerësinë mesatare të Paqësorit Verior dhe Jugor. Temperaturat më të ngrohta se mesatarja e sipërfaqes së detit në lindje të Australisë shkaktuan gjithashtu një ngjarje zbardhuese në Barrierën e Madhe. Temperaturat nën mesatare kanë ndodhur përgjatë bregut perëndimor të Amerikës Veriore dhe në perëndim të Amerikës së Jugut. Rajonet tropikale dhe sub-tropikale mbi Paqësorin lindor ishin gjithashtu më të ftohtë se mesatarja, gjë që lidhej me kushtet e vazhdueshme të fenomenit La Niña. Kishte një përzierje anomalish të ngrohta dhe të ftohta mbi Oqeanin Indian dhe Oqeanin Jugor.

Mesatarja globale dhe Evropiane në lidhje me anomalitë mujore të temperaturës së ajrit për periudhën e vitit 1991-2020, nga Marsi 1979 deri në Mars 2022. Shiritat me ngjyrë më të errët tregojnë vlerat e Marsit. Burimi i të dhënave: ERA5 dhe Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike Copernicus/ECMWF.

Anomalitë e temperaturës mesatare evropiane janë përgjithësisht më të mëdha dhe më të ndryshueshme se anomalitë globale. Temperatura mesatare evropiane për mars 2022 ishte 0,43°C më e ulët se mesatarja 1991-2020. Muaji ishte Marsi i tretë më i ftohtë në 10 vitet e fundit, por ishte shumë më pak ekstrem – rreth 2.4°C më i ngrohtë se sa anomalia -2.71°C në Mars 2013.

Sa i përket vendit tonë, muaji Mars ishte më i ftohti në 7 vitet e fundit. Kliko këtu për të parë detajet. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!