BallinaBotë

Alarmante! Për herë të parë në histori Britania e Madhe pritet të përjetojë temperaturat deri në 40°C

Pjesa më e madhe e Evropës po piqet në një valë të nxehti që ka shtyrë temperaturat deri në 45 gradë Celsius në disa rajone, me zjarre që kanë përfshirë në të gjithë vendin e thatë në Portugali, Spanjë, Francë dhe Kroaci të Enjten.

Temperatura më e lartë e regjistruar ndonjëherë në Britani ishte 38.7 C (102 Fahrenheit) e regjistruar në Kopshtin Botanik të Universitetit të Kembrixhit më 25 Korrik, 2019. “Met Office” tha se tani po parashikonte temperatura prej 40 gradë Celsius për herë të parë në Britani.

“Temperaturat e jashtëzakonshme, ndoshta rekorde ka të ngjarë në fillim të javës së ardhshme,” tha meteorologu i Met Office, Paul Gundersen, duke parashikuar një mundësi prej 50% që temperaturat të arrijnë në 40°C dhe 80% mundësi të arrihet një temperaturë e re maksimale.

© Reuters/LEE SMITH
Vala e të nxehtit shkakton uljen e niveleve të ujit në Britani

“Netët gjithashtu ka të ngjarë të jenë jashtëzakonisht të ngrohta, veçanërisht në zonat urbane”, tha ai në një deklaratë. “Kjo ka të ngjarë të çojë në ndikime të përhapura te njerëzit dhe infrastrukturën.”

Krahas, Agjencia Britanike e Sigurisë Shëndetësore (UKHSA) ngriti paralajmërimi për shëndetin e nxehtësisë në Nivelin 4 për Anglinë për të Hënën dhe të Martën.

Në faqen e internetit të Met Office, një alarm i kuq i Nivelit 4 përkufizohet si një emergjencë kombëtare dhe përdoret kur një valë e nxehtë “është aq e rëndë dhe/ose e zgjatur sa efektet e saj shtrihen jashtë sistemit shëndetësor dhe të kujdesit social. Në këtë nivel, sëmundjet dhe vdekja mund të ndodhë në mesin e personave të aftë dhe të shëndetshëm, dhe jo vetëm në grupet me rrezik të lartë.”

© Reuters/HANNAH MCKAY
Vala e të nxehtit arrin në Britani

Met Office tha se do të kërkoheshin ndryshime “të konsiderueshme” në praktikat e punës dhe rutinat e përditshme dhe do të ekzistonte një rrezik i lartë i dështimit të sistemeve dhe pajisjeve të ndjeshme ndaj nxehtësisë, gjë që mund të çonte në humbje të lokalizuara të energjisë, ujit ose shërbimeve të telefonisë mobile.

“Është më e vështirë të përballesh me këto lloje të temperaturave në Mbretërinë e Bashkuar, sepse thjesht nuk jemi mësuar me to”, tha për Reuters Hannah Cloke, eksperte klimatike në Universitetin e Reading, duke aluduar për klimën përgjithësisht të butë dhe të lagësht të vendit.

“Bëhet fjalë për atë përvojë të jetuar të nxehtësisë dhe ne nuk kemi shtëpi të projektuara për të mbajtur të freskët, nuk kemi ajër të kondicionuar dhe infrastruktura jonë nuk është fare e ndërtuar për nxehtësinë.” /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!