BallinaKuriozitete

Toka theu rekordin e saj për ditën më të shkurtër – dhe efektet mund të jenë ‘shkatërruese’

Më 29 Qershor 2022, Toka theu të gjithë rekordin e saj për ditën më të shkurtër: Toka përfundoi një rrotullim të plotë për 1,59 milisekonda më pak se rrotullimi i saj standard 24-orësh.

Në vitin 2020, shkencëtarët zbuluan se, në vend që të ngadalësohej, Toka ka filluar të rrotullohet më shpejt. Ajo po rrotullohet më shpejt se çdo herë në 50 vitet e fundit. Viti 2020 shënoi muajin më të shkurtër të regjistruar për planetin që nga vitet 1960. Dita më e shkurtër nga të gjitha në vitin 2020 ishte -1.47 milisekonda më 19 Korrik.

Shkencëtarët nuk janë plotësisht të sigurt se çfarë po e shkakton këtë rritje të shkallës së rrotullimit të Tokës. Disa kanë sugjeruar se mund të jetë për shkak të proceseve në shtresat e brendshme ose të jashtme të bërthamës, oqeaneve, baticave, apo edhe ndryshimeve në klimë.

Bazuar në të dhënat e ofruara nga Shërbimi Ndërkombëtar i Sistemeve të Rrotullimit dhe Referencës së Tokës (IERS), timeanddate.com ka krijuar një grafik që tregon se si është luhatur gjatësia e ditës vitet e fundit.

Duke ecur në rënie: 2022 ka parë ditën më të shkurtër të regjistruar ndonjëherë që nga shpikja e orëve atomike. ©timeandate

Siç raportohet nga faqja e internetit, “Nëse rrotullimi i shpejtë i Tokës vazhdon, kjo mund të çojë në paraqitjen e parë ndonjëherë negative të sekondit të brishtë. Një sekondë i brishtë negativ do të nënkuptonte që orët tona të kapërcejnë një sekondë, duke krijuar potencialisht probleme për sistemet e IT-së. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!