BallinaKuriozitete

Pranvera më nuk fillon më 21 Mars

Fillimi i pranverës astronomike nuk do të bjerë më 21 Mars për një kohë shumë të gjatë. Edhe stinët e tjera po ndryshojnë. Arsyeja për këtë qëndron në llogaritjen tonë të kohës.

Që nga viti 2012 nuk ka filluar pranvera më 21 Mars dhe nuk do të jetë më në atë ditë për 80 vjet. Për shkak të kalendarit tonë, fillimi i pranverës do të shtyhet gjithnjë e më tej drejt 19 Marsit në vitet në vijim.

Vitet e brishta ndryshojnë stinët

Arsyeja: Toka rrotullohet rreth diellit mesatarisht në 365 ditë, pesë orë, 48 minuta dhe rreth 45 sekonda. Prandaj vitet tona zgjasin gjithmonë 365 ditë ose çdo 4 vjet 366 ditë, atëherë është vit i brishtë. Megjithatë, kjo kompenson orbitën rreth diellit me rreth 44 minuta.

Një vit i brishtë pezullohet çdo 100 vjet, përveç rasteve kur shekujt pjesëtohen me 400, si në vitin 2000. Kalendari ynë është aktualisht përpara kohëve, si të thuash. Kjo reflektohet në datën më të hershme të fillimit të stinëve. Në vitin 2048, fillimi astronomik i pranverës do të ndodhë edhe më 19 Mars. Në vitin 2100, anashkalohet një vit i brishtë, kështu që më 2102, fillimi i pranverës bie përsëri më 21 Mars.

Stinët në varësi të pozicionit të diellit

Stina të ndryshme përcaktohen nga prirja e boshtit të tokës në rrugën e diellit. Deri më tani, më 20 ose 21 Mars, dielli ishte pikërisht në zenit në ekuator. Në vitet e ardhshme zakonisht do të jetë 20 Marsi dhe më vonë edhe 19 Marsi.

Dita dhe nata këtu kanë të njëjtën gjatësi. Kjo është arsyeja pse kjo datë quhet ekuinoks. Në këtë ditë të Marsit fillon Pranvera. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!