BallinaBotë

Është 40°C më ngrohtë se normalja në Antarktikën lindore. Shkencëtarët janë të hutuar

Të dy polet e Tokës po përjetojnë ngjarje të njëkohshme të nxehtësisë ekstreme, me temperatura në Antarktidë dhe Arktik që rriten deri në 40 gradë Celsius mbi mesataren.

Polet e Tokës po përjetojnë njëkohësisht temperatura ekstreme të larta, me pjesë të Antarktidës që arrijnë 40 gradë Celsius më të larta se temperaturat mesatare, ndërsa disa zona në Arktik goditën më shumë se 30 gradë Celsius mbi mesataren, duke shkaktuar alarm për shumë shkencëtarë të klimës.

Temperaturat në Antarktidë thyen rekordet e mëparshme më 18 mars, ku stacioni i motit Concordia regjistroi -12.2°C, që është rreth 40 gradë më e ngrohtë se mesatarja. Ndërkohë, stacioni i motit Vostok u ngjit mbi -17.7°C, duke mposhtur rekordin e tij të të gjitha kohërave me rreth 15°C. Një tjetër stacion bregdetar, Terra Nova Base, pa temperaturat që arrinin shumë më lart se zero, deri në 7°C.

Në të njëjtën kohë, stacionet e motit pranë polit verior treguan gjithashtu shenja që arrinin afër ose në pikën e shkrirjes, me disa temperatura që arrinin 30 gradë Celsius mbi temperaturat mesatare në periudhat e mesit të Marsit.

“Janë stinë të kundërta. Ju nuk e shihni veriun dhe jugun (polet) duke u shkrirë në të njëjtën kohë, “tha Qendra Kombëtare e të Dhënave për Borën dhe Akullin në Boulder Walt Meier për Associated Press. “Është padyshim një dukuri e pazakontë.”

“Nuk është një shenjë e mirë kur sheh se ndodh një gjë e tillë,” shton kolegu i Meier, Matthew Lazzara nga Universiteti i Wisconsin.

Për të krahasuar, planeti në tërësi është ngrohur aktualisht me 0.6°C mbi mesataren e viteve 1979-2000. Kjo mesatare është gjithashtu 0.3°C më e ngrohtë se mesatarja e shekullit të 20-të.

Temperaturat çuditërisht të larta në të dy polet mund të jenë një tjetër shenjë paralajmëruese e ndërprerjeve në sistemet klimatike të Tokës. Dhe përderisa disa shkencëtarë besojnë se është një fenomen i rastësishëm i motit, nëse kjo dukuri përsëritet, mund të jetë një tjetër ndikim shqetësues i ndryshimit klimatik që përkeqësohet me shpejtësi.

Në vitin 2021, pjesa e parë e raportit të Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) paralajmëron se ndryshimi i klimës i shkaktuar nga njeriu ka shkaktuar ndryshime të pashmangshme në disa pjesë të sistemit klimatik të Tokës.

Valët e të nxehtit në polet e Tokës mund të çojnë në shkrirjen e mëtejshme dhe më të gjerë të akullit të detit polar, duke bërë që nivelet e detit të rriten edhe më shpejt. Për më tepër, përderisa akulli i detit polar shkrihet, veçanërisht në Arktik, ai zbulon një oqean të errët që thith më shumë nxehtësi sesa akulli reflektues, duke përkeqësuar ngrohjen e planetit.

Arktiku është tashmë një nga pjesët që ngrohen më shpejt në botë, duke u ngrohur më shumë se dy herë më shpejt se mesatarja globale. Shkencëtarët gjithashtu kanë vëzhguar me kujdes akullnajat lindore Thwaites në Antarktikë, të cilin shumë e quajnë si akullnaja “Apokaliptike”, ku imazhet e fundit satelitore tregojnë çarje në akullnaja. Nëse e gjithë akullnaja shembet, niveli i detit do të rritet mbi 60 cm, duke rrezikuar miliona njerëz në zonat bregdetare. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!