BallinaBotë

Met Éireann bashkon forcat mbi klimën, gati për superkompjuterin e parashikimit të motit

Met Éireann po bashkon forcat me shërbimet kombëtare të motit të Danimarkës, Islandës dhe Holandës për të operuar një superkompjuter të ri që synon të sjellë “përparime të rëndësishme në parashikimin afatshkurtër të motit”.

Superkompjuteri, i ndërtuar nga Hewlett Packard Enterprise, do të përdoret gjithashtu për të avancuar kërkimin shkencor të klimës.

Shërbimet e urgjencës do të përdorin gjithashtu shërbimin për t’u përgatitur për ndikimin e mundshëm të motit të rëndë.

Ai pritet të jetë gati nga viti 2023.

Met Éireann, shërbimi kombëtar irlandez i motit, tha se bashkëpunimi do t’i ndihmonte komunitetet të marrin vendime më të mira për të mbrojtur jetët, shtëpitë dhe bizneset kur preken nga ngjarjet ekstreme të motit.

Ai tha se superkompjuteri “do të kryejë 4,000 trilion llogaritje në sekondë dhe do të trajtojë miliona vëzhgime të motit çdo 24 orë”.

Drejtori i Met Éireann, Eoin Moran, tha se kompjuteri do të vendoset në Reykjavik dhe “të lejojë përfshirjen e metodologjive më të përditësuara të parashikimit të motit”.

Ai tha për RTÉ se kontrata për kompjuterin po nënshkruhet të mërkurën dhe makina duhet të dorëzohet në mesin e vitit të ardhshëm, përpara një procesi rigoroz të testimit. Superkompjuteri do të fuqizohet nga “energjia e rinovueshme islandeze dhe burimet e energjisë gjeotermale”.

Paralajmërimet

Ministri irlandez për Strehimin, Qeverisjen Lokale dhe Trashëgiminë, Darragh O’Brien, tha se “asnjëherë nuk ka qenë më e rëndësishme të sigurohet informacion i saktë dhe në kohë i motit”.

“Me Met Éireann duke bashkuar ekspertizën e tyre shkencore dhe përsosmërinë në parashikimin numerik të motit me shërbimet kombëtare të motit në Danimarkë, Islandë dhe Holandë, ne do të jemi në gjendje të ofrojmë parashikime dhe paralajmërime më efikase dhe të besueshme të motit për të gjithë qytetarët tanë për t’i ndihmuar ata të marrin vendime më të mira për të mbrojtur jetët, shtëpitë dhe pronat”, tha ai.

Në fillim të këtij viti, Met Office tha se po punonte me Microsoft për të ndërtuar një superkompjuter për parashikimin e motit në MB.

Ai tha se do të sigurojë parashikime më të sakta të motit dhe një kuptim më të mirë të ndryshimeve klimatike.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tha se do të investonte 1.2 miliardë paund në projekt.

Ai pritet të jetë një nga 25 superkompjuterët më të mirë në botë kur të jetë në përdorim në verën e vitit 2022. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!