BallinaBotë

Merr fund: NOAA tashmë ka shpallur zyrtarisht fundin e La Nina-s për 3 vitesh rresht

Zhytja e trefishtë e La Niña, e cila filloi në vitin 2020, më në fund ka përfunduar.

Administrata Kombëtare e Oqeanit dhe Atmosferës (NOAA) deklaroi një fund zyrtar të fenomenit të motit të Enjten më 9 Mars, me sinjale për ngrohjen e Paqësorit ekuatorial.

Kjo La Niña e veçantë ishte një La Niña afatgjatë që përfshin tre vjet, në tre sezone dimërore.

Në një fazë La Niña, temperaturat e ujit në Oqeanin Paqësor ekuatorial lindor janë të paktën 0,5 gradë Celsius nën mesataren gjatë tre muajve.

Modeli La Niña, homologu më i ftohtë i El Niño në fenomenin klimatik El Niño-Lëkundje Jugore (ENSO), ka ndikuar motin në të gjithë hemisferën veriore në një sërë mënyrash vitet e fundit.

Natyra jashtëzakonisht e gjatë e fenomenit çoi në pseudonimin jozyrtar të një “Zhytja e trefishtë e La Niña” gjersa vazhdoi gjatë tre sezoneve të dimrit. Kushtet u vëzhguan për herë të parë në Paqësorin qendror në periudhën tre mujore nga Korriku deri në Shtator 2020 dhe ato vazhduan pothuajse të pandërprera për 30 muaj. Një gjë e tillë kishte ndodhur për herë të fundit nga viti 1998 deri në 2001, e cila zgjati 32 muaj.

La Niña ndodh kur temperaturat e ujit në Oqeanin Paqësor ekuatorial lindor janë të paktën 0.5 gradë Celsius nën mesataren gjatë tre muajve. Anasjelltas, El Niño ndodh kur mesatarja e vazhdueshme është 0.5 gradë Celsius ose më e lartë. Ekzistojnë kushte neutrale për çdo largim midis këtyre dy intervaleve të temperaturës.

Përderisa mund të duket sikur një ndryshim kaq i vogël në temperaturën e ujit, ai mund të ndryshojë ndjeshëm modelet apo sistemet globale të erës, të cilat nxisin zhvillimin dhe lëvizjen e sistemeve të stuhisë dhe lagështisë në të gjithë globin, siç janë edhe reshjet e shtuara në Australinë veriore dhe lindore, të cilat kanë çuar në përmbytje katastrofike kohët e fundit.

Ndërkohë në SHBA, mund të çojë në një numër mbi mesataren e stuhive tropikale dhe uraganeve në pellgun e Atlantikut, me kushtet që bëhen më të favorshme për zhvillim. Qendra e Parashikimit të Klimës (CPC) e NOAA-s tani po parashikon kushte neutrale në muajt e ardhshëm, në fillim të verës.

Pas tre vitesh përjetim të fenomenit të motit La Niña, El Niño pritet të kthehet në vitin 2023 duke sjellë rreziqe të reja.

Më vonë këtë verë ose në vjeshtë, kushtet e El Niño parashikohet të shfaqen. Kjo, gjithashtu, do të ketë implikime të mëdha për sistemet e motit në të gjithë hemisferën veriore për gjysmën e dytë të vitit 2023 dhe më tej.

Të dy La Niña dhe El Niño janë dy anët e Lëkundjes Jugore El Niño (ENSO) që ndikon në temperaturat e ujit në Oqeanin Paqësor ekuatorial. La Niña sjell ujëra më të freskët ndërsa El Niño sjell ujëra më të ngrohtë.

El Niño është i njohur për intensifikimin e ngjarjeve të ashpërta të motit në pjesën më të madhe të planetit dhe shkakton ndryshime të mëdha nga viti në vit në ndryshimet e motit.

Përveç ndikimit të motit, të dyja anët ndikojnë në klimën globale. La Niña ndihmon temperaturat e ftohta. Pavarësisht kësaj, viti 2022 u bë një nga vitet më të nxehta të regjistruara.

Ardhja e mundshme e El Niño do të thotë që më shumë rekorde të nxehtësisë ka të ngjarë të thyhen në vitin 2023, dhe duke qenë se ajo do të intensifikohet më vonë gjatë vitit, gjithashtu në 2024.

Ndikimi i tij ndryshon në rajone të ndryshme. Në zonat perëndimore të Paqësorit si Australia, kushtet bëhen më të thata dhe më të nxehta. Ky është një ndryshim i madh pas viteve të përmbytjeve të rënda për shkak të reshjeve intensive.

Në Evropë, ndikimi i mbërritjes së El Niño nuk është aq i rëndë, megjithëse Spanja dhe Portugalia shpesh mund të shohin dimër më të lagësht dhe më të ngrohtë. Ngjarjet veçanërisht të forta ndikojnë gjithashtu në Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandën.

Për Shtetet e Bashkuara, nëse El Niño është i pranishëm në muajt e dimrit do të thotë mot më i stuhishëm dhe më i freskët për jugun, nga Kalifornia në Florida. Një El Niño në verë do të thotë më pak shanse për formim tropikal pasi forcon prerjen e erës mbi Atlantik.

Aktualisht ka një shans 66% që El Niño të formohet deri në Gusht, sipas Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës së SHBA.

Jo të gjitha ngjarjet e El Niño janë të njëjta në shkallë, është ende herët për të parashikuar se sa e rëndë do të ishte ndonjë ngjarje e mundshme e këtij viti. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!