BallinaBotë

Globi sapo pati Prillin e 6-të më të ngrohtë në histori

Prilli 2022 ishte globalisht i gjashti më i ngrohtë që nga fillimi i regjistrimeve. Temperaturat e Prillit në pjesën më të madhe të Evropës ishin afër vlerave mesatare për vitet 1991-2020. Temperaturat ishin jashtëzakonisht të larta nga Afrika verilindore në Lindjen e Mesme deri në Azinë qendrore dhe jugore. Temperaturat para monsunit ishin jashtëzakonisht të larta mbi Pakistan dhe Indinë veriore.

Anomalitë e temperaturës së ajrit sipërfaqësor për Prillin 2022, në raport me mesataren e Prillit për periudhën e vitit 1991-2020. Burimi i të dhënave: ERA5 dhe Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike Copernicus/ECMWF.

Një rajon i gjerë me temperatura shumë mbi mesataren shtrihej nga Afrika veri-lindore në të gjithë Lindjen e Mesme deri në Azinë qendrore dhe jugore. Temperaturat para monsunit ishin jashtëzakonisht të larta mbi Pakistan dhe Indinë veriore, pas niveleve rekord të Marsit; vala e të nxehtit çoi në mungesa kritike të ujit dhe energjisë, si dhe në dëmtime të të korrave. Kushtet e valëve të të nxehtit u përjetuan edhe në Egjipt dhe Sudan. Temperaturat e larta pranverore u raportuan në Republikat e Azisë Qendrore. Temperaturat ishin gjithashtu shumë më të larta se mesatarja mbi Grenlandën, Rusinë më lindore dhe sektorët Ross dhe Weddell të Antarktikës. Rajone të tjera me temperaturë mbi mesataren përfshijnë SHBA-në jugore dhe jugperëndimore, Meksikën, pjesë të Lindjes së Largët dhe Australinë veriore.

Prilli i vitit 2022 ishte shumë më i ftohtë se mesatarja mbi Kanadanë qendrore dhe perëndimore dhe në pjesën më të madhe të Oqeanit Arktik të mbuluar me akull. Temperaturat ishin gjithashtu nën mesataren e viteve 1991-2020 në disa rajone të tjera tokësore, duke përfshirë Afrikën veriperëndimore, Azinë Juglindore, Afrikën më jugore, Australinë jugperëndimore dhe Antarktikën Lindore.

Temperaturat e ajrit ishin dukshëm mbi mesataren në pjesë të të gjitha pellgjeve kryesore të oqeanit. Temperaturat nën mesataren e ajrit detar nodheshin në tropikale dhe sub-tropikalet të Paqësorit lindor, që tregon për kushtet e vazhdueshme të La Niña.

Mesatarja globale dhe Evropiane në lidhje me anomalitë mujore të temperaturës së ajrit për periudhën e vitit 1991-2020, nga Prilli 1979 deri në Prill 2022. Shiritat me ngjyrë më të errët tregojnë vlerat e Prillit. Burimi i të dhënave: ERA5 dhe Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike Copernicus/ECMWF.

Anomalitë e temperaturës mesatare Evropiane janë përgjithësisht më të mëdha dhe më të ndryshueshme se anomalitë globale. Temperatura mesatare Evropiane për Prillin 2022 ishte 0,42°C më e ulët se mesatarja 1991-2020. Muaji ishte për 2,4°C më i ftohtë se sa Prilli më i ngrohtë, i cili ndodhi në vitin 2018, por 0,4°C më i ngrohtë se Prilli 2021. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!