BallinaBotë

Amerika e Veriut përjetoi dimrin e saj më të ftohtë meteorologjik ndër vite

Pavarësisht të ftohtit ekstrem në të gjithë Kanadanë dhe Shtetet e Bashkuara veriore, në shkallë globale, dimri i kaluar ishte një nga më të ngrohtë të regjistruar.

Përderisa shumë kanadezë vuajtën nga moti i ftohtë në Shkurt, muaji mbylli një nga pesë dimrat më të nxehtë meteorologjikë për globin.

Në Raportin e tyre të fundit të Klimës Globale, shkencëtarët e NOAA renditën Shkurtin e 2022 si Shkurtin e 7-të më të ngrohtë që nga viti 1880. Ndërkohë, si NASA ashtu edhe Agjencia Meteorologjike Japoneze (JMA) e renditën muajin si të 5-tin më të ngrohtë në rekord (barazuar me shkurtin 2015 sipas NASA-s, dhe në një barazim trepalësh me 2019 dhe 2015 nga të dhënat e JMA-s).

Edhe pse më e ngrohtë se Shkurti i vitit 2021, në përgjithësi, temperatura mesatare globale për këtë muaj u ftoh nga modeli La Niña që vazhdon aktualisht në Oqeanin Paqësor ekuatorial, si dhe një pikë e konsiderueshme e të ftohtit Arktik në të gjithë Kanadanë dhe pika të ftohta në të gjithë Afrikën veriore, Kinë dhe Australi.

Kjo hartë e anomalive të temperaturës globale, për shkurt 2022, zbulon një kontrast të rëndësishëm në anët e kundërta të botës, me të ftohtin ekstrem në të gjithë Kanadanë dhe kushte jashtëzakonisht të ngrohta në të gjithë Rusinë. Burimi: NOAA NCEI.

DIMRI METEOROLOGJIK

Me temperatura jashtëzakonisht të ulëta që prekin Kanadanë dhe Shtetet e Bashkuara gjatë tre muajve të fundit – edhe në krahasim me kushtet tipike të dimrit – NOAA thotë se Shkurti tani mbyll dimrin më të ftohtë meteorologjik të parë në të gjithë Amerikën e Veriut që nga viti 2014.

Kur shikojmë vetëm Janarin dhe Shkurtin e vitit 2022, ishte “periudha më e ftohtë e tillë që nga viti 1996”, shkroi NOAA.

Pavarësisht kësaj, në shkallë globale, tre muajt e fundit renditen si periudha e 5-të më e ngrohtë nga Dhjetori deri në Shkurt në librat e rekordeve.

Krahasuar me rekordin e plotë të temperaturave mesatare globale për Dhjetor-Shkurt (dimri meteorologjik në hemisferën veriore dhe vera meteorologjike në hemisferën jugore), tre muajt e fundit ishin të pestët më të ngrohtë në përgjithësi. Burimi: NOAA NCEI

AKULLI I DETIT ARKTIK

Disa javë më parë, në mes të verës jugore, akulli i detit Antarktik arriti masën më të vogël të parë ndonjëherë, në dekadat e mbajtjes së rekordeve. Përderisa arriti këtë nivel të ulët rekord, më 25 Shkurt, në skajin tjetër të planetit, akulli i detit Arktik mund të ketë arritur tashmë shtrirjen e tij maksimale për vitin.

Sipas Qendrës Kombëtare të të Dhënave të Borës dhe Akullit (NSIDC), shtrirja më e madhe e akullit të detit në të gjithë Oqeanin Arktik deri më tani në 2022 është matur më 25 Shkurt, në 14.875 milionë kilometra katrorë. Kjo ishte shtrirja më e madhe e Shkurtit e parë që nga viti 2014, dhe shtrirja mesatare e Shkurtit renditet vetëm si e 14-ta më e ulëta në rekord.

Shtrirja e akullit të detit Arktik gjatë Shkurtit 2022 ishte në tendencë mbi tetë vitet e fundit. Megjithatë, me masën maksimale deri më tani këtë vit të regjistruar më 25 Shkurt, ne mund të shohim një fillim jashtëzakonisht të hershëm të sezonit të shkrirjes. Burimi: NSIDC/Scott Sutherland

Siç tregohet në grafikun e mësipërm, që nga 14 Marsi, shtrirja e akullit të detit ishte ulur tashmë me mbi 270,000 km katrorë që nga ai maksimumi. Nuk është e padëgjuar të shihet rritja e masës përsëri në Mars. Në fund të fundit, shtrirja e akullit të detit nuk është vetëm rezultat i temperaturave të ulëta, por edhe i mënyrës sesi erërat përhapin akullin përreth. Megjithatë, gjasat për të parë një ‘gungë’ tjetër në vlerat e shtrirjes bëhen më të largëta gjersa hyjmë në gjysmën e fundit të muajit.

Nëse 25 Shkurti do të ishte me të vërtetë maksimumi i dimrit të këtij viti, do të ishte një nga majat më të hershme të dimrit për akullin e detit Arktik të regjistruar.

Kur bëhet fjalë për mënyrën se si gjërat evoluojnë në muajt në vijim, të dhënat kanë treguar se ndikimi më i madh në shtrirjen e akullit të detit gjatë pranverës dhe verës janë sistemet e motit që zhvillohen në të gjithë Arktikun gjatë asaj pjese të vitit. Edhe sezoni i shkrirjes së vitit 2012, i cili prodhoi minimumin aktual rekord të ulët të verës, filloi me një maksimum mjaft të madh dhe të vonë të dimrit. Megjithatë, fillimi i sezonit të shkrirjes deri në një muaj më herët se zakonisht nuk është lloji i fillimit që duam të shohim. Mund të na vendosë në rrugën e duhur për një minimum rekord të ri të verës në Shtator. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!