BallinaBotë

Afrika Lindore po përballet me thatësirën më të keqe në 40 vitet e fundit

Afrika Lindore po përballet me perspektivën reale që reshjet të dështojnë për të katërtin sezon radhazi, duke e vendosur Etiopinë, Kenian dhe Somalinë në thatësirën më të keqe në 40 vitet e fundit.

Qendra e Parashikimit dhe Aplikimeve të Klimës së IGAD (ICPAC) tregon se muaji i parë i sezonit Mars deri në Maj 2022 ishte veçanërisht i thatë. Në tërësi, rajoni regjistroi temperatura më të larta dhe më pak se normalja e reshjeve.

Rreth 29 milionë njerëz po përballen me nivele të larta të pasigurisë ushqimore në rajon.

Kjo përfshin 6 deri në 6.5 milionë në Etiopi, 3.5 milionë në Kenia dhe 6 milionë në Somali. Në pjesën jugore-qendrore të Somalisë, situata është katastrofike, me 81,000 njerëz të rrezikuar nga uria, komenton ICPAC, e cila është një qendër rajonale klimatike e OBM-së.

Dr Guleid Artan, Drejtor i ICPAC, shtoi se “mungesat e rënda në ujë dhe kullota po çojnë në prodhim më të vogël të ushqimit, humbje të konsiderueshme në bagëti dhe kafshë të egra dhe një rritje të konfliktit të bazuar në burime në rajon. Në pikëpamje, sistemet dhe treguesit tonë të paralajmërimit të hershëm tregojnë përkeqësimin e situatës në muajt në vijim”.

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!