BallinaBotëKosovë

Vjen parashikimi i shumëpritur nga AccuWeather për stinën e Pranverës 2023

Parashikimi pranveror nga AccuWeather për Evropën 2023

Disa vende do të kenë një sistem të zgjatur të dimrit në fillimin e stinës së pranverës, ndërsa të tjerët do të duhet të përballen me raunde të motit potencialisht të rrezikshëm më vonë gjatë pranverës.

Me ekuinoksin pranveror që ka arritur të Hënën, më 20 Mars, ekipi i ekspertëve të parashikuesve ndërkombëtar të AccuWeather ka publikuar detajet se si parashikohet stina e pranverës në Evropë.

Më 9 Mars, Qendra e Parashikimit të Klimës së NOAA deklaroi zyrtarisht se faza El Niño-Lëkundja Jugore ka kaluar nga La Niña në neutrale, që do të thotë se as El Niño dhe as La Niña nuk janë duke u zhvilluar. Kjo fazë neutrale pritet të vazhdojë nga fundi i pranverës deri në fillim të verës dhe të luajë një rol në ndikimin e sistemeve globale të motit, duke kaluar në El Niño diku gjatë muajve të verës.

Meteorologët e AccuWeather kanë përfshirë këtë faktor gjatë zhvillimit të parashikimit evropian të pranverës dhe thonë se sistemet mbizotëruese të motit në të gjithë Evropën nga fundi i Marsit deri në fillim të Qershorit do të shfaqin ajër të ftohtë të mbetur në Evropën veriore më herët, kushte të buta në rajonet lindore, kohë pas kohe një trajektore dominuese e stuhisë në të gjithë jugun dhe një “shpërthim” të hershëm të motit të ashpër në rajone të caktuara.

Edhe pse Pranvera përgjithësisht shoqërohet me një kërcim drejt ditëve më të ngrohta, Marsi, siç po shihet tashmë, mund të sjellë ende periudha të motit dimëror, duke përfshirë ngjarje të ndikimit të reshjeve të borës. Pjesë të Mbretërisë së Bashkuar, Skandinavisë dhe rajonit të Alpeve ka të ngjarë ta mbyllin muajin Mars me totale anormalisht më të larta të reshjeve të borës, ndërsa shumë pjesë të tjera të kontinentit do të priren afërsisht nën mesataren historike.

Ngjarja e Ngrohjes së Papritur të Stratosferës duke lënë gjurmët e saj

Një fenomen i motit i quajtur një ngjarje e ngrohjes së papritur të stratosferës ka luajtur një rol të madh në nxitjen e kushteve të ftohta në pjesën më të madhe të Evropës veriore gjatë gjysmës së parë të Marsit. Çdo herë pas disa vitesh, kjo ngjarje shkaktohet nga një përçarje në nivelet e sipërme të atmosferës së Tokës, ku banon vorbulla polare.

Vorbulla polare është një brez e erërave të ftohta dhe të forta perëndimore që qarkullojnë rreth rajoneve polare të Tokës. Ndonjëherë, brezat mund të dobësohen përkohësisht, duke rezultuar në ajrin e ftohtë të përmbajtur më parë nga vorbulla që zbret shumë shpejt nga stratosfera në sipërfaqe. Përderisa ndodh ndërprerja, megjithatë, ajo shkakton që nivelet e temperaturës stratosferike të rriten me shpejtësi, prandaj fenomeni është emri i tij.

Këto ngjarje të ngrohjes së papritur të stratosferës janë përgjegjëse për atë që solli “Bishën e famshme nga Lindja” në Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandë nga fundi i Shkurtit deri në Mars të vitit 2018.

Megjithatë, kushtet e ftohta dhe sistemi aktiv që u zhvilluan në të gjithë Evropën veriore në fillim të Marsit do të kalojnë përfundimisht në mot më të butë dhe të qetë diku gjatë pranverës së hershme.

Trajektorja e stuhisë dominuese në Evropën Jugore (përfshirë Kosovën)

Një shirit mbizotërues i stuhive në Evropën Jugperëndimore dhe një rritje e parashikuar e reshjeve të pranverës në rajonet jugore dhe jug-qendrore po ngrenë shqetësime tek sinoptikanët për një kërcënim për përmbytjeje në vende të tilla si Italia dhe Ballkani.

“Duke pasur parasysh se sa i ngrohtë është Mesdheu, stuhitë mund të ofrojnë lagështi shtesë dhe të çojnë në një rritje të kërcënimeve nga përmbytjet. Ky është veçanërisht një shqetësim për shpatet perëndimore të Apenineve dhe Alpeve Dinarike,” shpjegoi Roys.

Reshjet e pranverës mund të mirëpriten në të gjithë rajonin e Alpeve për të ndihmuar në rimbushjen e rezervuarëve dhe niveleve të lumenjve që rezultojnë nga reshjet e dimrit nën mesataren. Parashikuesit thonë se bora në pjesën më të madhe të Alpeve zvicerane, austriake dhe italiane është 60-70% nën sasinë e saj tipike për fillimin e Marsit.

Mungesa e borës në të gjithë Alpet italiane do të luajë një rol të rëndësishëm në nivelet adekuate të lumenjve dhe rrjedhën e rrjedhës në rrjedhën e poshtme këtë pranverë. Shkrirja e borës nga Alpet Italiane çdo vit ndihmon në lehtësimin e betejave të ujitjes për burimin kyç bujqësor të luginës së lumit Po dhe është burimi kryesor për vetë lumin Po që derdhet në detin Adriatik pranë Venecias, Itali.

Në Itali, një fluks lagështie gjatë gjysmës së parë të pranverës mund të çojë gjithashtu në një rrezik të shtuar të motit të ashpër, i cili mund të sjellë kërcënime të ndryshme si erërat shkatërruese, breshër dhe përmbytje të shpejta. Megjithatë, lagështia e fillimit të pranverës mund të jetë e dobishme vetëm për thatësirën afatshkurtër që po vazhdon në të gjithë rajonin.

Nga ana tjetër, rruga kryesore e stuhisë në Evropën Jugore në Mars mund të sjellë probleme për nivelet e ujit dhe thatësirë në Mbretërinë e Bashkuar, Irlandë dhe madje edhe pjesë të Francës. Tashmë këtë vit, shumë rajone kanë vërejtur kushte anormale të thata, duke ndezur shqetësimin për nivelet e ardhshme të ujit jo vetëm për banorët, por edhe për mjedisin.

Kishte një mungesë të jashtëzakonshme të shiut në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar në Shkurt. Vëzhgimet e përkohshme nga Met Office në Mbretërinë e Bashkuar treguan se Anglia vëzhgoi Shkurtin e saj më të thatë në 30 vjet. Londra regjistroi vetëm 8% të reshjeve të saj tipike në Shkurt, ndërsa vëzhgimet nga Birmingham, Angli, arritën vetëm 16% të reshjeve mesatare historike për Shkurt.

Sipas Météo France, një shtrirje prej 32 ditësh radhazi pa reshje të matshme (më pak se 1 mm shi në ditë) u vëzhgua nga 20 Janar 2023 deri më 21 Shkurt 2023. Kjo vendosi një rekord të ri për shtrirjen më të gjatë të njëpasnjëshme të ditëve pa reshje të matshme që nga viti 1959. Një tjetër shtrirje e dukshme ishte në vitin 2020 nga 17 Marsi deri më 16 Prill, kur pati 31 ditë rresht pa reshje të matshme të regjistruara.

Një pjesë zakonisht e zhytur e liqenit Serre-Poncon në Francën jugore, e Martë, 14 Mars 2023. Franca regjistroi thatësirën më të gjatë të tillë dimërore që nga fillimi i mbajtjes së të dhënave në vitin 1959. Rreth Francës, banorët po ndajnë imazhe të shtretërve të lumenjve të tharë ose të tkurrur liqene, pamje tronditëse në thellësi të dimrit. (AP Photo/Daniel Cole)

Ngrohja eventuale e Prillit në Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandë

Temperaturat në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar pritet të priren më afër mesatares historike në fund të Prillit, por parashikuesit e AccuWeather thonë se ky tranzicion mund të mos vijë si një rritje e qetë dhe graduale në ditët më të ngrohta.

“Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda mund të shfaqin një luhatje me temperatura deri në fund të Prillit, por mund të përfundojnë duke balancuar afër mesatares historike mujore”.

Temperaturat mund të priren mbi mesataren historike për një pjesë kohore në të gjithë Anglinë, Uellsin, Irlandën e Veriut dhe pjesë të Skocisë; megjithatë, valët e kalimeve ballore mund të prishin prirjen e ngrohjes në pranverë dhe të ulin kushtet në pak nën mesataren për një kohë. Ky sistem i turbullt i temperaturës mund të barazojë prirjen mujore afër mesatares së përgjithshme historike për muajin Prill.

Rreziku i ngricës ose ngrirjes pritet të zgjasë deri në mes të prillit nëpër pjesë të Mbretërisë së Bashkuar, duke u shtrirë deri në jug deri në Midlands. Mundësitë e reshjeve të borës që do të shtyjnë në pranverë ka të ngjarë të jenë të izoluara në terrenet më të larta në të gjithë Skocinë, Anglinë dhe Uellsin, ndërsa ultësirat do të përballen me një kërcënim më të ulët të shirave të dimrit të pranverës pasi temperaturat fillojnë të zvogëlohen.

Në përgjithësi, vlerat e reshjeve në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar mund të priren afërsisht pak mbi mesataren historike gjatë Prillit dhe Majit. Në një vit tipik, muajt më të thatë për Londrën përfshijnë shtrirjen nga Shkurti në Maj, kur vlerat mesatare për çdo muaj shpesh variojnë midis 33 dhe 38 mm në qytet.

Në një vit tipik, sezoni i stuhisë së erës në Mbretërinë e Bashkuar konsiderohet të zgjasë nga Tetori deri në fund të Marsit.

Deri më tani, për sezonin 2022-2023, Met Office në Mbretërinë e Bashkuar ka emëruar një stuhi ere në mes të shkurtit, të quajtur Stuhia Otto. Nga mesi i Marsit të sezonit të mëparshëm 2021-2022, Met Office në Mbretërinë e Bashkuar kishte emëruar tashmë gjashtë stuhi ere, duke treguar se sezoni i stuhive të erës 2022-2023 ka të ngjarë të përfundojë po aq më pak aktiv në krahasim me vitin e kaluar.

Njerëzit ulen në parkun e St James nën rrezet e diellit në një ditë të ngrohtë në Londër, 22 Mars 2022. (AP Photo/Alastair Grant)

Me rritjen e ngrohtësisë, do të rritet edhe rreziku i motit të ashpër

Gjersa ndikimet e ngjarjes së ngrohjes së papritur të stratosferës pushojnë gradualisht në të gjithë Evropën veriperëndimore deri në fund të Marsit, një tendencë e presionit të lartë mund të marrë kontrollin mbi rajonin për të promovuar kushte më të thata dhe më të ngrohta. Megjithatë, “pjesë” të lagështisë do të jenë ende të mundshme, duke i bërë sinoptikanët të besojnë se totali i reshjeve këtë pranverë mund të priret afër mesatares historike.

Nga Franca në Poloni, ngrohtësia do të ndërtohet gradualisht ndërsa pranvera fillon të jetë e plotë dhe tema e motit të ashpër do të vijë në ballë të bisedës përderisa fillon sezoni tradicional i motit të ashpër në Evropë. Në fillim të mesit të Marsit, stuhi të forta tashmë u ndezën nëpër pjesë të Francës, duke rezultuar në një tornado shkatërrues që goditi Pontarion, Francë.

Parashikuesit kanë theksuar në mënyrë specifike Gjermaninë dhe Poloninë si dy vende që po përballen me një rrezik të konsiderueshëm të motit të rëndë këtë pranverë, së bashku me zonat fqinje në veri dhe në lindje të rajoneve të Alpeve.

Pjesë të Spanjës perëndimore dhe Portugalisë do të përballen gjithashtu me një fillim të paqëndrueshëm të pranverës, gjë që mund të ndihmojë në zbutjen e shpejtësisë së nxehtësisë në të gjithë rajonin, megjithëse pjesa më e madhe e Spanjës lindore dhe juglindore ka regjistruar vetëm rreth 50-75% të reshjeve të saj tipike nga vjeshta e kaluar deri në mes të Marsit dhe ngrohtësia potencialisht mund të rritet me shpejtësi në të gjithë këtë sektor në këtë pranverë.

“Me fillimin e pranverës, ne mund të shohim që kushtet e pazgjidhura të fillojnë në të gjithë Gadishullin Iberik përpara se tendencat e modelit të bëhen më të thata dhe të nxehta më vonë gjatë periudhës,” shpjegoi meteorologu i lartë i AccuWeather, Alan Reppert.

Pjesa më e madhe e Evropës Juglindore do të vazhdojë të përballet me kushte të ngrohta këtë pranverë, duke u bërë edhe më e ngrohtë në Maj dhe në fillim të Qershorit.

Vendndodhjet nga Roma në Bukuresht, Rumani, të cilat po përjetojnë temperatura në mes të Marsit, tipike të fundit të Prillit, do të ruajnë këtë prirje ngrohjeje gjatë disa muajve të ardhshëm, të shoqëruar me raunde të herëpashershme të motit të lagësht. Gjatë pranverës së hershme, nuk është e zakonshme që stuhitë të shpërthejnë në të gjithë Ballkanin dhe Evropën Juglindore. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!