BallinaBotë

Përvëlohet Australia, temperaturat arrijnë deri në 45°C

Gjersa dimri meteorologjik sapo ka filluar në hemisferën tonë me 1 dhjetor, vera po fillon në hemisferën jugore. Vendpushimet e brendshme të Australisë po i afrohen në mënyrë të pashmangshme periudhës më të nxehtë të vitit.

Ditët e fundit në Evropë kemi pasur mot të paqëndrueshëm, ndërsa në të njëjtën kohë në anën tjetër të botës, vera fillon me shpejtësi. Në pjesë të Australisë, temperaturat kanë arritur rregullisht pragun e 30°C për disa javë tashmë.

Me muajin Dhjetor nxehtësia është rritur jashtëzakonisht, ku vlerat ekstreme janë regjistruar në pjesën veriperëndimore të Australisë, konkretisht në Telfer, duke arritur majat deri në 45°C.

Vala e të nxehtit është veçanërisht aktive në pjesën veriperëndimore të vendit. Rajonet Kimberley dhe Pilbara po arrijnë temperatura të papërballueshme, këtu çdo ditë merkuri kalon sistematikisht 40°C e më tej. Temperaturat më të ulëta vazhdojnë në pjesën juglindore të vendit, me maksimum prej vetëm 23 gradë Celsius në Sidnei.

Në mes ka edhe rripa bregdetare me një klimë të këndshme të fillimit të verës. Këtu banorët dhe turistët mund të shijojnë sezonin e ardhjes në plazh.

Përgjatë brezave bregdetar, veprimi zbutës i detit lejon që termometri të mbahet brenda intervalit të nxehtësisë së këndshme. Vlerat më të larta manifestohen më lehtë në zonat e brendshme. Këto luhatje të papritura të temperaturës nuk janë të rralla në fillim të verës, edhe pse në përgjithësi nxehtësia maksimale arrihet në Janar dhe Shkurt. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!