BallinaBotëKosovë

Parashikime të reja: Skenari i mundshëm i dimrit për sezonin Janar-Mars

Evropën Lindore dhe Qendrore

Një pjesë e madhe e Evropës Qendrore dhe e Evropës Lindore ndoshta do të përjetojnë disa luhatje të temperaturës dhe ndryshim të sistemit të reshjeve, ashtu siç pamë në Dhjetor. Mund ta krahasoni me një betejë midis ajrit të ftohtë nga veriu dhe ajrit të butë nga jugu.

Në rastin e të ashtuquajturit bllokim skandinav – një sistem moti që pritet të ndodhë të paktën në një ose dy raste gjatë kësaj periudhe të dimrit – ajri vërtet i ftohtë mund të arrijë një distancë të mirë në perëndim. Përgjithësisht mot i paqëndrueshëm pritet në Evropën Juglindore, do të kalojnë periodikisht disa sisteme të motit me shi dhe borë, të cilat më pas gjejnë rrugën e tyre mbi Rusinë jugperëndimore.

Italia dhe Ballkani

Në përgjithësi, mot i paqëndrueshëm pritet për disa raunde, duke rezultuar në një periudhë kryesisht të lagësht. Zakonisht është gjithashtu i butë nëse filloni nga modelet e pritura të motit në shkallë të gjerë.

Europa Perëndimore

Kryesisht një trajektore jugore me presion të ulët pritet mbi Atlantik, duke sjellë periudha shiu në Evropën Perëndimore. Megjithatë, Ishujt Britanikë ndonjëherë mund të kenë mot mjaft të ftohtë dhe kështu edhe borë. Herë pas here, Evropa Perëndimore mund të ketë më shumë mot me presion të lartë, në këto kohë ndoshta do të jetë edhe më i thatë.

Skandinavia

Nuk ka asnjë sinjal të qartë që tregon ndonjë kthesë të gjerë të një sistemi të motit të butë dhe me erë që dominon pjesën tjetër të dimrit. Në vend të kësaj, shumica e pikave tregojnë se Evropa veriore karakterizohet nga bllokimi i modeleve të motit, si bllokimi Skandinav ose bllokimi i Grenlandës.

Kjo zakonisht do të thotë që periudhat e ftohta kthehen dhe disa prej tyre qëndrojnë më gjatë se në situatat që rezultojnë në dimër kryesisht të butë. Pavarësisht, moti do të ndryshojë gjatë tre muajve të ardhshëm si gjithmonë. Rezultati përfundimisht përcaktohet nga sa periudhat e buta dhe të ftohta janë në proporcion me njëra-tjetrën. Nga të gjitha kalkulimet, bazuar në modelet e pritura të motit në shkallë të gjerë, ne në përgjithësi duhet të zbarkojmë diku midis një periudhe normale dhe të ftohtë në vijim.

Skandinavia Jugore zakonisht duket se merr ajër më të butë sesa në pjesën qëndrore dhe në veri. Prandaj, forma e reshjeve do të ndryshojë, por nganjëherë mund të ketë edhe shumë borë. Në pjesë të Skandinavisë qendrore dhe veriore sigurisht që do të ketë pak borë. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!