BallinaBotë

OKB konfirmon temperaturën më të lartë në Evropë si rekord i nxehtësisë prej 48.8°C në Sicili 2021

OKB-ja njoftoi të Hënën se vlera 48.8°C e regjistruar në ishullin italian të Sicilisë në vitin 2021 ishte verifikuar si rekordi evropian i temperaturës më të lartë, kundrejt të cilit do të matet vala aktuale e të nxehtit.

Organizata Botërore Meteorologjike e Kombeve të Bashkuara (WMO) mban Arkivin Botëror të Motit dhe Ekstremeve Klimatike dhe verifikon me kujdes çdo regjistrim të pretenduar, duke përfshirë temperaturën, reshjet, thatësinë, shpejtësinë e erës dhe rrufetë.

“OBM (WMO) ka pranuar një rekord të ri të temperaturës për Evropën kontinentale prej 48.8 gradë Celsius (119.8 gradë Fahrenheit) të matur në Sicili më 11 gusht 2021,” tha organizata me bazë në Gjenevë.

“Një komision ekspertësh ka verifikuar saktësinë e matjes së temperaturës, por ende nuk e ka publikuar raportin e plotë.

“Ka mundësi që ky rekord të thyhet në ditët në vijim me intensifikimin e valës së të nxehtit.

Rekordi i mëparshëm i verifikuar për temperaturën më të lartë të regjistruar në Evropën kontinentale ishte 48°C (118.4°F), i vendosur në Athinë, Greqi, më 10 Korrik 1977.

Temperatura e re rekord normalisht do të shpallej në një revistë të rishikuar nga kolegët, por OBM tha se nuk kishte pasur ende mundësinë për ta bërë këtë.

Megjithatë, duke pasur parasysh nxehtësinë aktuale ekstreme që po dëshmohet në Evropë, ajo njoftoi se temperatura e vitit 2021 e regjistruar në Sicili tani ishte konfirmuar si rekordi aktual i temperaturës kontinentale evropiane.

OBM (WMO) tha se do të shqyrtojë çdo rekord të ri të mundshëm të temperaturës pasi valët e të nxehtit intensive përfshijnë Shtetet e Bashkuara të Jugut, Mesdheun, Afrikën e Veriut, Lindjen e Mesme dhe disa vende në Azi, përfshirë Kinën.

“Nëse ka ndonjë rekord të ri të temperaturës ekstreme gjatë valëve të të nxehtit në vazhdim, ne do të bëjmë një vlerësim të shpejtë paraprak dhe më pas do të fillojmë vlerësimet e hollësishme si pjesë e procesit tonë të mundimshëm të verifikimit,” tha në një deklaratë Randall Cerveny, raportuesi i motit dhe ekstremeve klimatike të OBM-së.

Cerveny, një profesor i Shkencave Gjeografike në Universitetin Shtetëror të Arizonës, themeloi arkivin e OBM-së në vitin 2007.

“Ndryshimet klimatike dhe rritja e temperaturës kanë nxitur një rritje të raporteve të motit rekord dhe ekstremeve klimatike, veçanërisht për nxehtësinë,” tha raportuesi i OBM-së për rekordet botërore të motit.

“Ne duhet të sigurohemi që këto të dhëna të verifikohen për hir të mirëkuptimit dhe saktësisë shkencore.” /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!