BallinaBotë

Kryeqyteti i ri i rrufeve në Tokë i konfirmuar nga hapësira

Një hartë e re e NASA-s zbulon se sa herë mund të prisni të shihni vetëtima nga kudo që jetoni në planet. Ai gjithashtu ka identifikuar një kryeqytet të ri të rrufesë për botën.

E bashkangjitur në pjesën e jashtme të Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​që rrotullohet rreth Tokës 16 herë çdo ditë, është një kamerë e specializuar shkencore e njohur si sensori i imazhit të rrufesë (LIS). Ky instrument i NASA-s ka regjistruar goditjet e rrufesë në atmosferë që nga viti 2017. Është LIS-i i dytë që lëshohet pas fluturimit të parë në satelitin Misioni i matjes së reshjeve tropikale (TRMM) të NASA-s nga 1997-2015. Është gjithashtu instrumenti i tretë i dedikuar për rrufe që NASA ka vënë në hapësirë. I pari ishte Detektori Optik Kalimtar (OTD) në satelitin OrbView-1, i cili rrethoi Tokën nga viti 1995 deri në 2000.

Përshkrimi i këtij personi tregon vendndodhjen e sensorit të imazhit të rrufesë (LIS) në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Burimi: NASA

Pika e favorshme e sensorit të imazhit të rrufesë në ISS ofron të dhëna shumë më të mira se misionet e mëparshme. Ai jep rezolucion më të mirë se OTD në vitet 1990, dhe sheh shumë më tepër sipërfaqe të Tokës sesa mund të LIS në TRMM.

“Ajo që është e re dhe e dukshme në lidhje me ISS LIS është se ai na jep vëzhgime që janë dukshëm më larg në veri dhe në jug sesa kemi marrë nga TRMM,” tha Patrick Gatlin, një shkencëtar atmosferik në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Marshall, në një postim të Observatorit Tokë të NASA-s. “Vëzhgimet e ISS LIS shtrihen në gjerësi gjeografike deri në 55 në veri dhe 55 në jug, edhe në Kanada dhe Patagoni.”

Sipas NASA-s, LIS i ri i shton një dimension shtesë të dhënave.

Dy sensorët e mëparshëm të rrufesë, në Orbitview-1 dhe TRMM, thjesht regjistruan vendndodhjen e një shkrepje të rrufesë si një pikë të vetme në hartë. Megjithatë, kur ndodh një goditje rrufeje, mund të ketë një distancë të konsiderueshme midis vendit ku ai fillon dhe ku lidhet me një re tjetër ose një pikë në tokë. Në mënyrë tipike, pikat e fillimit dhe të fundit janë brenda disa kilometrave nga njëra-tjetra, gjë që përshtatet lehtësisht brenda një pikseli të vetëm në një hartë botërore. Megjithatë, disa rrufe arrijnë shumë më larg.

Më 31 tetor 2018, një ‘megashkrepje’ e rrufesë u shtri mbi 700 kilometra në të gjithë majën jugore të Brazilit.

Për të adresuar këtë problem, studiuesit Michael Peterson nga Laboratori Kombëtar i Los Alamos, Douglas Mach në Institutin e Shkencës dhe Teknologjisë të Shoqatës së Kërkimeve Hapësinore të Universiteteve në Huntsville, AL, dhe Dennis Buechler nga Qendra e Shkencës së Sistemit të Tokës në Universitetin e Alabamës në Huntsville , kombinoi të gjitha të dhënat e rrufesë të mbledhura nga hapësira. Studimi i tyre i ktheu të dhënat e vjetra të pikave njëdimensionale në një hartë krejt të re dy-dimensionale që llogarit distancën horizontale që mund të mbulojë një goditje rrufeje.

Kjo hartë kombinon të gjitha të dhënat e rrufeve nga viti 1995 deri në vitin 2020, zbulon shtrirjen e vetëtimës në Tokë dhe përcakton ato rajone që marrin më shumë rrufe në vit. Burimi: Observatori i Tokës i NASA-s

“Analiza jonë bazohet në faktin se rrufetë mund të përhapen horizontalisht, jo vetëm vertikalisht nga retë në tokë”, tha Peterson për Observatorin e Tokës së NASA-s. “Një mënyrë për të menduar për këtë klimatologji të re është se ajo na tregon frekuencën që një vëzhgues mund të presë që rrufeja të jetë e dukshme lart – pavarësisht se ku filloi ose mbaroi shkrepja.”

Kjo hartë e re e rrufesë konfirmoi gjithashtu kryeqytetin e ri të rrufesë së Tokës në botë.

Në një kohë, pika në Tokë me më shumë rrufe ishte afër liqenit Kivu, në kufirin e Ruandës dhe Republikës Demokratike të Kongos. Ndërsa Afrika ka ende numrin më të madh të pikave të rrufesë, në vitin 2016, kërkimet e reja e zhvendosën kryeqytetin e rrufesë mbi 11,000 kilometra në perëndim. Tani ndodhet në liqenin Maracaibo, një gji i madh baticash në veriperëndim të Venezuelës.

“I vendosur në veriperëndim të Venezuelës përgjatë një pjese të maleve të Andeve, ai është liqeni më i madh në Amerikën e Jugut. Stuhitë zakonisht formohen atje gjatë natës ndërsa flladet malore zhvillohen dhe ndeshen mbi ajrin e ngrohtë dhe të lagësht mbi liqen”, tha NASA në atë kohë. “Këto kushte unike kontribuojnë në zhvillimin e konvekcionit të thellë të vazhdueshëm që rezulton në një mesatare prej 297 stuhive gjatë netëve brenda vitit, duke arritur kulmin në Shtator.”

Edhe me këtë analizë të re, të përditësuar, Liqeni Maracaibo ende ruan statusin e tij.

Rrufe të shumta shkrepin mbi ujërat e errëta të liqenit Maracaibo. Burimi: NASA

Sipas Observatorit të Tokës së NASA-s: “Me një normë mesatare të shkrepjeve prej 389 në ditë, liqeni Maracaibo në Venezuelën veriore (treguar më lart) ka densitetin më të lartë të shtrirjes së shkrepjes (goditjeve) në botë. Gjeografia unike e atij rajoni nxit sistemet e motit që e bëjnë atë një magnet për stuhitë. Zona përgjatë liqenit Kivu, në kufirin e Ruandës dhe Republikës Demokratike të Kongos, është e dyta afër me një mesatare prej 368 shkrepje në ditë.” /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!