BallinaKuriozitete

Toka do të jetë më e largët nga dielli më 4 Korrik

Të Hënën (4 Korrik), Toka do të jetë në pikën më të largët me diellin – duke arritur atë që astronomët e quajnë “aphelion” në orën 09:10 të mëngjesit.

Në aphelion, Toka do të jetë 152.1 milion km (152,098,455 km) larg nga dielli.

Toka do të jetë 1.67% më larg nga dielli sesa ndarja mesatare Tokë-Diell, e njohur gjithashtu si një njësi astronomike. (Një njësi astronomike është e barabartë me 149.6 milion km).

Mund të jetë e vështirë të imagjinohet Toka kaq larg nga dielli në një ditë të nxehtë vere, por “ndryshimet e temperaturës sezonale lindin nga drejtimi i ndryshëm i animit boshtor të Tokës, në krahasim me distancën tonë nga dielli”. Këndi i animit ndikon nëse rrezet e diellit godasin Tokën në një kënd të ulët ose më drejtpërdrejt.

Pra, mbani në mend se moti ynë i ngrohtë nuk lidhet me distancën tonë nga Dielli.

Toka do të jetë më afër diellit – një moment i quajtur “perihelion” – më 4 Janar 2023, kur do të jetë 147.1 milion km (147,098,925 km) larg diellit.

Orbita e Tokës nuk është një rreth i përsosur, prandaj ne përjetojmë aphelion dhe perihelion. Shkalla në të cilën orbita e planetit tonë ndryshon nga një rreth i përsosur njihet si ekscentriciteti i tij. Nga të gjithë planetët në sistemin diellor, Venusi ka orbitën më rrethore. Planeti varion midis vetëm 107 milion km dhe 109 milion km nga dielli. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!