BallinaBotë

Raporti ndërinstitucional zbulon se niveli i detit do të rritet për 30 centimetra deri në vitin 2050

Përmbytjet bregdetare do të rriten ndjeshëm gjatë 30 viteve të ardhshme për shkak të rritjes së nivelit të detit, sipas një raporti të ri nga një grup pune ndërinstitucionale për ngritjen e nivelit të detit që përfshin NASA-n, Administratën Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës (NOAA) dhe agjenci të tjera federale. I titulluar Skenarët Globalë dhe Rajonalë të Rritjes së Nivelit të Detit për Shtetet e Bashkuara, raporti i 15 Shkurtit përfundon se niveli i detit përgjatë vijave bregdetare të SHBA-së do të rritet mesatarisht nga 25 deri në 30 centimetra mbi nivelet e sotme deri në vitin 2050.

Task-forca zhvilloi parashikimet e saj afatshkurtër të rritjes së nivelit të detit duke u mbështetur në një kuptim të përmirësuar se si proceset që kontribuojnë në ngritjen e deteve – të tilla si shkrirja e akullnajave dhe shtresave të akullit, si dhe ndërveprimet komplekse midis oqeanit, tokës dhe akullit – do të ndikojnë në ngritjen e nivelit të detit. “Ky kuptim ka avancuar me të vërtetë që nga raporti i vitit 2017, i cili na dha më shumë siguri se sa do të kemi rritje të nivelit të detit në dekadat e ardhshme,” tha Ben Hamlington, një shkencëtar hulumtues në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s në Kaliforninë Jugore dhe një nga autorët kryesorë të përditësimit.

Ekipi i NASA-s për ndryshimin e nivelit të detit, i udhëhequr nga Hamlington, ka zhvilluar gjithashtu një mjet hartash në internet për të vizualizuar parashikimet më të fundit të raportit të rritjes së nivelit të detit në një nivel të lokalizuar në të gjithë SHBA-në “Shpresa është që mjeti online do të ndihmojë që informacioni të jetë sa më gjerësisht i arritshëm që të jetë e mundur, “tha Hamlington.

Task Forca Ndërinstitucionale për Rritjen e Nivelit të Detit projekton një rritje në frekuencën dhe intensitetin e përmbytjeve bregdetare me baticë të lartë. Ai gjithashtu vë në dukje se nëse emetimet e gazrave serrë vazhdojnë të rriten, temperaturat globale do të bëhen edhe më të mëdha, duke çuar në një gjasë më të madhe që rritja e nivelit të detit deri në fund të shekullit të tejkalojë parashikimet në përditësimin e vitit 2022.

“I duhet një fshat për të bërë parashikime klimatike. Kur kombinoni skenarët e NASA-s për ngritjen globale të nivelit të detit me vlerësimet e NOAA për nivelet ekstreme të ujit dhe studimet e ndikimit të Shërbimit Gjeologjik të SHBA-së, ju merrni një vlerësim të fuqishëm kombëtar të së ardhmes së parashikuar që pret komunitetet bregdetare amerikane dhe infrastrukturën tonë ekonomike në 20, 30 ose 100 vjet nga tani, “tha Nadya Vinogradova Shiffer, e cila drejton Ekipin e NASA-s për ndryshimin e nivelit të detit në selinë e NASA-s në Uashington.

“Kjo është një thirrje alarmi global dhe u jep amerikanëve informacionin e nevojshëm për të vepruar tani për të pozicionuar më mirë veten për të ardhmen,” tha Administratori i NOAA Rick Spinrad, Ph.D. “Ndërsa ne ndërtojmë një Komb të Gatishëm për Klimën, këto të dhëna të përditësuara mund të informojnë komunitetet bregdetare dhe të tjerët për dobësitë aktuale dhe të ardhshme përballë ndryshimeve klimatike dhe t’i ndihmojnë ata të marrin vendime të zgjuara për t’i mbajtur njerëzit dhe pronat të sigurta për një periudhë afatgjatë. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!