BallinaBotëKosovë

Një tjetër stuhi diellore “Ekstreme” dhe shumë e rrallë e nivelit G5 godet Tokën, Aurorat rikthehen sonte

Toka është tronditur nga stuhia e parë ekstreme gjeomagnetike në dy dekada, duke krijuar një shfaqje spektakolare të dritës në pjesë të ndryshme të Hemisferës Veriore – por gjithashtu paraqet një kërcënim për rrjetet e komunikimit, sistemet e navigimit dhe rrjetet e energjisë.

Starlink i Elon Musk, i cili zotëron rreth 60% të 7,500 satelitëve të vlerësuar aktualisht në orbitë, duke ofruar mbulim interneti pothuajse në mbarë botën, ka paralajmëruar për një “shërbim të degraduar” si rezultat i fenomeneve.

Ishte stuhia e parë gjeomagnetike G5 ose më e fortë që nga viti 2003, e cila shkaktoi ndërprerje në Suedi dhe dëmtoi transformatorët në Afrikën e Jugut.

Pra, çfarë e shkaktoi stuhinë ekstreme gjeomagnetike?

Një seri flakërimesh të forta diellore të shpërndara nga sipërfaqja e Diellit kanë dërguar një valë goditëse plazme të ngarkuar magnetikisht direkt në Tokë, të njohura si nxjerrjet e masës koronale (CME).

Përplasja që rezulton ka shkaktuar një shqetësim të madh në fushën magnetike të planetit tonë.

A përbën një kërcënim?

Përveç prodhimit të shfaqjeve të gjalla të ngjyrave në të gjithë qiejt, në vende ku aurora borealis ose dritat veriore zakonisht nuk mund të shihen, stuhitë e forta diellore gjithashtu mund të prishin komunikimin e përditshëm dhe sistemet e navigimit.

Energjia e Diellit ka një ndikim të drejtpërdrejtë në jonosferën e Tokës, ku atmosfera e planetit takohet me hapësirën.

Stuhitë e forta diellore mund të krijojnë gjithashtu rryma të dëmshme gjeomagnetike të shkaktuara në rrjetin elektrik, duke çuar në ndërprerje.

Ngjarja më e madhe gjeomagnetike e njohur në histori, e njohur si Ngjarja Carrington e vitit 1859, bëri që makinat telegrafike të ndezin dhe të marrin flakë.

A do të duken sonte Dritat Veriore?

Meqenëse kemi vazhdimisht goditje ekstreme të stuhive diellore të nivelit G5, edhe sonte ekziston mundësia që Dritat Veriore të shihen prapë nga Kosova dhe pjesë të ndryshme të Evropës. Po ashtu, edhe kushtet e motit do të jenë premtuese për mot të kthjellët mbi vendin tonë. /MeteoKosova/

Disa pamje nga Aurorat mbrëmë që karakterizuan qiellin e Kosovës dhe Evropës.

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!