BallinaKuriozitete

Ja pse duhet të ketë shkurti 29 ditë, çdo katër vjet!

Viti 2024 është quajtur ndryshe edhe si një vit i brishtë. Kjo për faktin se muaj shkurt ka 29 ditë dhe viti do të jetë me 366 ditë.

Një vit i brishtë ndodh çdo katër vjet. Herën e fundit, 2020 ishte një vit i brishtë, dhe pas 2024-ës, 2028 do të konsiderohet vit i brishtë. Do të thotë që shkurti 2024 do të ketë një ditë shtesë të shtuar në kalendar. Kështu, viti 2024 do të ketë 366 ditë në vend të 365 ditëve të zakonshme.

Si e dimë se cili është një vit i brishtë?

Rregulli thotë se një vit i brishtë shënohet çdo katër vjet. Megjithatë, ky nuk është rregulli i vetëm. Mund të jetë një vit i brishtë nëse pjesëtohet plotësisht me katër. Megjithatë, nëse është i pjesëtueshëm me 100, nuk do të quhet vit i brishtë përveç nëse numri është gjithashtu i pjesëtueshëm në mënyrë të barabartë me 400. Për shembull, viti 2000 ishte vit i brishtë, por viti 2100 nuk do të jetë vit i brishtë.

Pse 29 shkurti është ditë e brishtë?

Vendimi për ta bërë 29 shkurtin një ditë të brishtë daton që nga reformat e bëra në kalendarin romak nga Jul Cezari. Kalendari romak kishte 355 ditë (që ishte më i shkurtër se viti diellor). Kjo bëri që kalendari të mos sinkronizohej me stinët me kalimin e kohës. Prandaj, Cezari prezantoi kalendarin Julian – një kalendar diellor – të frymëzuar nga Kalendari Egjiptian. Ai përfshinte një sistem të vitit të brishtë. Më vonë, në 1582, kur kalendari Julian u rafinua në kalendarin Gregorian, tradita e shtimit të një dite të brishtë në shkurt vazhdoi.

Një ditë shtohet në kalendarin tonë çdo katër vjet për të ndihmuar në sinkronizimin e udhëtimit të Tokës rreth diellit me stinët. Tokës i duhen pak më pak se 365 1/4 ditë për të përfunduar orbitën e saj rreth diellit, sipas timeanddate.com. Megjithatë, viti ka 365 ditë. Nëse nuk e shtojmë këtë datë shtesë ose nuk e vëzhgojmë vitin e brishtë çdo katër vjet, atëherë stinët tona do të hidheshin jashtë, pasi ekuinokset tona dhe solsticat e verës dhe dimrit nuk do të përputheshin më me stinët. Nëse nuk do të kishte vite të brishtë, stinët do të ndërronin plotësisht çdo 750 vjet – do të kishte dimër në mes të verës. /BalkanWeb/MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!