BallinaBotëKosovë

A do të vazhdojnë të reshurat edhe gjatë verës? AccuWeather zbulon të gjitha detajet

Parashikimi i AccuWeather për stinën e verës për të gjithë Evropën 2023

Meteorologët e AccuWeather thonë se moti veror do të fillojë shpejt në të gjithë Evropën qëndrore dhe veriore, ndërsa zonat juglindore mund të përjetojnë një tranzicion më të ngadaltë në sezonin e ri. Edhe pse sezoni i ardhshëm mund të mos jetë aq ngulfatës sa verërat e mëparshme, ekspertët thonë se ai mund të jetë po aq i rrezikshëm për banorët dhe vizitorët si për shkak të zjarreve, thatësirës në rritje dhe shtrëngatave të fuqishme.

A është një përsëritje e nxehtësisë ekstreme këtë vit?

Në fillim të këtij viti, një raport i lëshuar nga Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike Copernicus detajoi se si vera e vitit 2022 ishte më e nxehta e regjistruar për kontinentin evropian, duke mposhtur rekordin e mëparshëm të vendosur vetëm një vit më parë në verën e 2021. Kushtet e rrezikshme të nxehta ndikuan pothuajse çdo aspekt i jetës, mori mijëra jetë dhe përkeqësoi kushtet e thatësirës, duke rezultuar në zbulime befasuese përgjatë shtretërve të lumenjve të tharë.

Moti i rrëmbyeshëm u rrit shpejt në disa pjesë të Spanjës dhe Portugalisë këtë pranverë. Më 27 prill 2023, Kordoba, Spanjë, vendosi një rekord të ri për temperaturën më të lartë të Prillit të regjistruar ndonjëherë në Evropë, pra termometri u ngrit në lartësi që i përgjigjen muajit tipik të Gushtit.

Duke shkuar në sezonin e ri, pyetja “flakë” në mendjet e shumë evropianëve mund të jetë nëse vera 2023 do të mbahet mend si një tjetër sezon ekstremesh.

Në përgjithësi, ngjarjet ekstreme të nxehtësisë pritet të jenë më pak të shpeshta në të gjithë kontinentin në krahasim me vitet e fundit, sipas Roys.

“Do të ketë raste kur bëhet nxehtë, veçanërisht nga Gadishulli Iberik në Francën jugore dhe Italinë veriore, por nxehtësia ekstreme e rekordeve të verës së kaluar nuk ka gjasa të përsëritet”, tha Roys.

Një rrjedhë lagështie nga Oqeani Atlantik duhet të rrisë mbulimin e reve në këto zona, gjë që do të ndihmojë në mbajtjen nën kontroll të temperaturave gjatë orëve të ditës, thonë sinoptikanët. Sidoqoftë, gjatë natës, mbulimi i reve mund të veprojë si një batanije, duke izoluar ajrin poshtë dhe duke rezultuar në temperatura më të larta se ato që zakonisht vërehen.

Ndikimi Potencial i Motit (Qershor-Gusht 2023) – me ngjyrë të gjelbër paraqiten zonat të cilat rrezikohen nga përmbytjet, me ngjyrë të kuqe paraqiten zonat me ditët më pak të shpeshta nga nxehtësia ekstreme, me ngjyrë të verdhë paraqiten zonat me thatësi jo normale dhe me ngjyrë të verdhë të mbyllët paraqiten zonat me lehtësim të vogël të thatësirës.

Kushtet më të buta gjatë orëve të natës mund të çojnë në temperatura mbi mesataren historike për verën në tërësi në këtë rajon. Ekspertët e AccuWeather thonë se kjo mund të sjellë edhe rreziqe për shëndetin.

“Shumica dërrmuese e ndërtesave në Evropë janë ndërtuar për të mbajtur nxehtësinë, kështu që nëse ato vende nuk mund të ftohen për shkak të temperaturave në atmosferë nuk mund të mos ulen aq gjatë natës, do të ketë një rrezik më të lartë të çështjeve shëndetësore të lidhura me nxehtësinë me kalimin e kohës gjatë stinës së verës,” shpjegoi Roys.

Meteorologët e AccuWeather thonë se Evropa Lindore është një zonë e kontinentit që ka më pak gjasa të përjetojë valë të shpeshta të nxehtësisë përvëluese në sezonin e ardhshëm. Në tërësi, temperaturat ka të ngjarë të qëndrojnë afër mesatares historike gjatë muajve të verës në të gjithë Hungarinë, Rumaninë dhe Serbinë.

Periudhat e stuhishme nga Franca veriore e deri në Ballkan (përfshirë edhe vendin tonë)

Parashikimi veror i AccuWeather për Evropën nënvizon zonën nga Franca veriore në Gjermani, Poloni dhe në shtetet e Ballkanit si korridori më i mundshëm për t’u përballur me periudha më të shpeshta reshjesh dhe ndoshta edhe mot të ashpër në krahasim me pjesën tjetër të kontinentit.

Reshjet duhet të përfundojnë afër mesatares historike për pjesën më të madhe të këtij rajoni, gjë që do të jetë një lajm i mirë për të korrat në të gjithë Ballkanin, sipas Roys.

Megjithëse reshjet do të ndihmojnë në frenimin e kushteve të thatësirës në rajon, ato mund të kenë pasoja të dëmshme për disa komunitete.

Rrezik Moti Ashpër (Qershor-Gusht 2023) – me ngjyrë të kuqe paraqiten zonat që kanë probabilitet të lartë për stuhi apo shtrëngata të fuqishme, me ngjyrë portokalli zonat me probabilitet mesatar si dhe me ngjyrë të verdhë paraqiten zonat për disa stuhi apo më të pakta.

“Zona nga Franca veriore në Ballkan është në rrezikun më të madh për mot të ashpër për sa i përket shtrëngatave, të afta të prodhojnë erëra shkatërruese dhe breshër”, tha Roys.

Në Ballkan, raundet e stuhive mund të rezultojnë në një rrezik të konsiderueshëm përmbytjeje, pasi reshjet rriten mbi mesataren historike për sezonin.

Gjithsesi nuk humbet çdo shpresë që planet verore dhe pushimet të eliminohen plotësisht, megjithatë, pasi sipas Roys “priten periudha të këndshme” gjatë gjithë verës.

Temperaturat pritet të jenë afërsisht pak mbi mesataren historike në të gjithë rajonin gjatë muajve Qershor, Korrik dhe Gusht.

“Ne presim që numri i ditëve prej 32 gradë Celsius ose më shumë të jetë pak mbi mesataren historike këtë verë,” tha Roys. “Megjithatë, a do të jenë aq të shpeshta sa vitet e fundit? Jo.”

Lehtësimi i thatësirës mund të jetë i vështirë për t’u arritur në Evropën Jugperëndimore

Zonat me nevojë të dëshpëruar për reshje në të gjithë Evropën nuk kanë gjasa të marrin ndihmë këtë verë, thonë parashikuesit.

Observatori Evropian i Thatësirës paraqet një pamje të zymtë në pjesën më të madhe të Gadishullit Iberik, në Francën jugore dhe në Italinë veriore ku thatësira është e vazhdueshme.

“Në Prill, nivelet e ujit të lumit Po të Italisë ishin tashmë të krahasueshme me atë që ishin verën e kaluar,” tha Roys, duke vënë në dukje ashpërsinë e situatës që hyn në sezonin e ri.

Parashikimi i Thatësirës (Qershor-Gusht 2023) – me ngjyrë të kuqe paraqiten zonat që kanë probabilitet të lartë për thatësi, me ngjyrë portokalli zonat me probabilitet mesatar si dhe me ngjyrë të verdhë zonat me probabilitet për më pak thatësi.

Lumi Po, lumi më i madh i Italisë me 652 km i gjatë, është gjithashtu rezervuari më i madh i ujit të freskët në dispozicion në vend.

Shkrirja e borës në Alpe ka dhënë pak lagështi në tokën jashtëzakonisht të thatë, pasi malet morën 50% ose më pak të shtresës mesatare historike të borës gjatë stinës së dimrit.

“Edhe pse do të ketë reshje rreth e rrotull kësaj vere, stuhi të përditshme ose gjëra të kësaj natyre, reshjet nuk do të jenë të përhapura ose shumë domethënëse,” tha Roys.

Spanja, Portugalia dhe Franca jugore mund të përfundojnë me sasi shiu jo shumë larg normales për sezonin, por kjo nuk thotë shumë duke pasur parasysh se sa të thatë janë zakonisht, sipas Reppert.

Pamje nga zjarri në pyje pranë Altura, Spanjën lindore më 19 Gusht 2022. (AP Photo/Alberto Saiz)

Stuhitë apo shtëngatat e thata, të cilat janë stuhi që prodhojnë pak ose aspak shi, por ende gjenerojnë një bollëk rrufesh të rrezikshme, mund të jenë një kërcënim në këto zona. Ky fenomen i motit është i njohur për ndezjen e zjarreve të shkaktuara nga rrufetë që mund të paraqiten në zonat e thatësirës.

Ekspertët inkurajojnë banorët dhe vizitorët që të kenë kujdes kur trajtojnë çdo flakë ose shkëndijë në natyrë për të kufizuar rrezikun e flakëve të shkaktuara nga njerëzit.

“Tema kryesore e verës për këtë pjesë të kontinentit është se çdo shi do të sjellë vetëm lehtësim afatshkurtër dhe thatësira që u përkeqësua verën e kaluar nuk do të zhduket për asnjë nga këto vende,” tha Roys.

Thatësia e vazhdueshme mund të stresojë furnizimin me ujë, transportin në rrugë ujore dhe të korrat, ku misri ka të ngjarë të jetë më i ndjeshëm ndaj thatësirës.

Vera e thatë dhe e ngrohtë mund të rrisë rrezikun e zjarreve në Skandinavi

Vera pritet të lëkundet në anën më të thatë dhe më të ngrohtë – krahasuar me mesataren historike – në të gjithë gjysmën veriore të kontinentit, duke përfshirë Irlandën, Mbretërinë e Bashkuar dhe Skandinavinë.

“Ekziston rreziku që Skandinavia të përjetojë një përsëritje të vitit 2018, kur moti i vazhdueshëm i ngrohtë dhe i thatë shkaktoi shpërthimin e zjarreve në të gjithë rajonin,” tha Roys. “Rajoni nuk është krijuar për të trajtuar atë lloj moti.”

Gjatë asaj vere, Suedia u përfshi nga flakët shkatërruese, e cila mbahet mend si një nga shpërthimet më të këqija të zjarreve të vendit në historinë moderne.

Rrezik nga Zjarri (Qershor-Gusht 2023) – me ngjyrë të kuqe paraqiten zonat që kanë probabilitet të lartë të përfshihen nga zjarret, me ngjyrë portokalli zonat me probabilitet mesatar, me njyrë të verdhë të mbyllet zonat me probabilitet të paktë apo disa si dhe me ngjyrë të verdhë zonat me probabilitet të ulët.

Parashikuesit e AccuWeather thonë se Skandinavia nuk pritet të jetë e thatë gjatë gjithë verës. Disa herë, të reshurat dhe stuhitë mund të lëvizin nëpër zonë.

“Çdo reshje do të luftojë të materializohet shumë, megjithatë,” tha Roys, duke shtuar se kjo do të rezultojë në një probabilitet më të lartë të thatësirës.

Më në perëndim, Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar ka të ngjarë të durojnë pjesën e tyre të drejtë të zonave të thata, të cilat mund të nxisin frikën e një thatësire tjetër.

“Ka një kërcënim për kthimin e thatësirës, veçanërisht në Angli dhe Midlands, por kushtet nuk pritet të jenë aq të rënda sa vitin e kaluar”, tha Roys.

Gjatë verës së vitit 2022, qeveria britanike lëshoi deklaratën e saj të parë të thatësirës në Angli që nga viti 2018, pasi rajoni duroi verën e tij më të thatë në 50 vjet.

Të ndërthurura në periudhat e thata mund të jenë kohët kur shfaqen të reshurat dhe stuhitë – veçanërisht në Angli dhe Uells – që mund të prodhojnë reshje të dendura shiu dhe erëra të forta.

Ekspertët meteorologë të AccuWeather thonë se Qershori dhe Korriku parashikohen të jenë muajt më të thatë të verës në këtë rajon përpara se lehtësimi të arrijë potencialisht më vonë gjatë sezonit.

“Sa shumë reshje ka gjatë pjesës së fundit të verës mund të varet nga çdo tipar tropikal që ndodhet në Oqeanin Atlantik që mund të drejtohet drejt Evropës veriperëndimore,” tha Roys. “Deri në fund të Gushtit, atëherë Ishujt Britanikë mund të përballen me potencialin e ndikimeve nga entitetet tropikale.” /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!