BallinaBotë

8 Prill: “Qielli do të errësohet dhe temperatura do të bjerë” – Eklipsi i Madh i Amerikës së Veriut

Një Eklips Total Diellor do t’i mahnitë njerëzit më 8 Prill në atë që është përshkruar si “spektakli më i madh i planetit tonë”, përcjellë Sky News.

Rreshtimi i përsosur i Diellit, Hënës dhe Tokës do të shihet përsëri më 8 Prill – por nga ku do të dallohet saktësisht dhe çfarë e bën këtë eklips diellor veçanërisht të veçantë?

Sa errësirë do të jetë gjatë kohës që ndodh eklipsi?

Eklipsi do të zgjasë rreth 2 orë ose më shumë. Ai do të nisë me një eklips të pjesshëm të Diellit, teksa Hëna ha një copëz të vogël të skajit të Diellit, më pas konsumon gjithnjë e më shumë nga sipërfaqja e tij.

Faza e eklipsit kur Hëna ka bllokuar tërësisht sipërfaqen e Diellit quhet totalitet. Ky është i vetmi event që mund të shihet me sy të lirë.

Kohëzgjatja varion nga vendi. Në Prill, disa vende do të mund ta shohin këtë fazë për më shumë se 4 minuta, të tjerë për vetëm 1 ose 2 minuta.

Gjatë fazës totale, qielli do të errësohet si të jetë natë dhe temperatura do të bjerë. Papritur do të jenë të dukshme rreze drite nga atmosfera e jashtme e diellit, ose korona. Pas fazës totale, Dielli do të dalë ngadalë pas hënës sërish, një tjetër eklips i pjesshëm që do të zgjasë njësoj sa hera e parë. Hëna do të tërhiqet derisa Dielli të kthehet me shndritjen e tij normale në qiellin tonë.

LEXO EDHE: Rajoni kanadez shpall gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të eklipsit diellor më 8 Prill

Kush do ta shoh dhe kur?

SHBA, Meksika dhe Kanada do të jenë në rrugën e plotë të eklipsit, që do të thotë se më shumë se 31 milionë njerëz në 15 shtete do të trajtohen me pamjen magjepsëse të diellit që errësohet nga hëna.

Sipas NASA-s, vendi i parë në Amerikën e Veriut ku njerëzit do të jenë në gjendje të shohin eklipsin në tërësi do të jetë bregu i Paqësorit të Meksikës rreth orës 11:07 të mëngjesit sipas zonës kohore.

Trajektorja e Eklipsit Total Diellor

Rruga e eklipsit më pas do të hyjë në Shtetet e Bashkuara në Texas dhe do të udhëtojë nëpër Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire dhe Maine.

Pjesë të vogla të Tennessee dhe Michigan do të përjetojnë gjithashtu eklipsin total, përpara se shtegu të vazhdojë në Kanada në Ontario Jugore, Quebec, New Brunswick, Prince Edward Island dhe Cape Breto. Shikimi i tij i fundit do të jetë në Newfoundland.

Një Eklips i Pjesshëm Diellor mund të shihet edhe në Ishujt Britanikë. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!