BallinaBotë

ZYRTARE! OBM konfirmon temperaturën rekord në Evropë në vitin 2021 prej 48.8°C në Sicili, Itali

30.01.2024 – Organizata Botërore Meteorologjike ( World Meteorological Organization) konfirmoi të martën se Evropa kontinentale regjistroi në vitin 2021 temperaturën e saj më të lartë ndonjëherë prej 48.8 gradë Celsius (119.8 Fahrenheit) dhe paralajmëroi se priten ekstreme të reja.

Nxehtësia e madhe më 11 Gusht 2021 ishte gati 1 gradë Celsius më e lartë se maksimumi i mëparshëm rekord prej 48°C i regjistruar më 10 Korrik 1977 në Athinë, Greqi, thuhet në raport.

Kjo u bazua në burime zyrtare të qeverisë dhe u përfshi në Arkivin e OMB-së (WMO) të motit global dhe ekstremeve klimatike në kohën e formimit të tij në 2007. Megjithatë, nuk kishte asnjë verifikim të pavarur të OBM-së – ndryshe nga temperatura e fundit italiane.

“Një panel ndërkombëtar i shkencëtarëve atmosferikë verifikoi temperaturën e regjistruar nga një stacion i automatizuar i motit në Sirakuzë në ishullin italian të Sicilisë”, tha agjencia e motit e Kombeve të Bashkuara.

“Është e mundur, me të vërtetë e mundshme, që ekstreme më të mëdha të ndodhin në të gjithë Evropën në të ardhmen,” tha profesori Randall Cerveny, raportues për klimën dhe ekstremet e motit për WMO.

“Ky hetim tregon tendencën alarmante për vazhdimin e rekordeve të temperaturave të larta që do të vendosen në rajone të veçanta të botës.”

Me emetimet e shkaktuara nga njeriu që ngrohin planetin, Evropa po ngrohet rreth dy herë më shpejt se mesatarja botërore – 2.2 gradë Celsius gjatë pesë viteve të fundit krahasuar me epokën para-industriale.

Pamje të klimës sonë

OBM tha se ishte dashur deri më tani për të certifikuar rekordin e 2021 sepse agjencia mori “kujdes të përpiktë” për të siguruar që ajo ishte e saktë.

Të dhënat e reja të konfirmuara janë përfshirë në raportin vjetor autoritativ të OBM-së për gjendjen e klimës, i cili informon vendimet e nivelit të lartë se si të trajtohet ngrohja globale.

“Një vlerësim i tillë i mundimshëm siguron besimin kritik se të dhënat tona globale të temperaturave po maten siç duhet,” tha OBM.

“Të dhënat e reja të gjykuara ofrojnë një pikë referimi autoritative për krahasimin e ekstremeve rekord për raportet vjetore të gjendjes klimatike të OBM-së në shkallë globale dhe rajonale.”

Shkencëtarët thonë se moti ekstrem – duke përfshirë valët e të nxehtit, thatësirat dhe përmbytjet – po bëhet gjithnjë e më i shpeshtë ndërsa klima nxehet, duke dëmtuar ekonomitë dhe ekosistemet, shëndetin, bujqësinë dhe furnizimin me ujë.

Gjetjet e agjencisë mbi rekordin e nxehtësisë në vitin 2022 u botuan në Gazetën Ndërkombëtare të Klimatologjisë.

Ekspertët e OBM-së aktualisht po kryejnë kontrolle mbi një sërë ekstremesh të tjera – “fotografi të klimës sonë aktuale” – duke përfshirë nëse cikloni tropikal Freddy theu rekordin vitin e kaluar si cikloni tropikal më jetëgjatë. /MeteoKosova/

Related Articles

Back to top button
sqAlbanian
Close

Adblock Detected

Ju lutemi te fikni Ad Blocker!